Румен Петков обвини ГЕРБ в разрив, Първанов хем е в оставка, хем не

15818
Румен Петков обвини ГЕРБ в разрив, Първанов хем е в оставка, хем не
Снимка: АБВ

Президентът Първанов много ясно заяви, че позицията му не подлежи на коментар и обяви своята оставка пред Националния съвет на АБВ. Не Националният съвет на АБВ обаче избира нов председател. В нашия устав е заложено да избираме председател чрез гласуване на членовете на партията. Ще поканим обаче и съмишлениците ни, а изборът ще бъде проведен на 25 април. На 26 април пък ще има конференция на АБВ, обясни бившият вътрешен министър и лице на АБВ Румен Петков в „Още от деня” на БНТ.

Искаме да покажем, че гласът на членовете и съмишлениците на АБВ е нещо изключително важно, подчерта Петков.

АБВ прие оставката на Първанов, на крачка е от излизане от управлението

Националният съвет на АБВ обсъди и прие принципно оставката на лидера си Георги Първанов. За да стане обаче тя официален факт, ще има г...

На въпрос дали Георги Първанов ще се самопредложи за следващ лидер на АБВ, Петков отговори, че достойноството му не го позволява. Но съм убеден, че той ще бъде номиран и то с широка подкрепа, каза бившият вътрешен министър. Освен това Първанов се надявал да има конкуренция.

Самият Петков добави, че е имал възможност да се кандидатира за председател на АБВ, но не го е направил в миналото и не вижда причина да го прави и сега.

Политическата ситуация

Румен Петков подчерта, че в управлението се задълбочава липсат ана диалог. Правят се хаотични действия – днес ще строим газов хъб при Варна, ще тръгне пак „Набуко”. Хъбовете ги правим, където се сетим, а няма никаква стратегия за развитие в енергетиката например. Ще изпуснем всякакви срокове за развитие на ядрената енергетика, предупреди Петков. И припомни как беше прокарана пенсионната реформа – в 12 без 5, както и начинът, по който беше прокаран договора за външния заем от 16 млрд. лева. Не съм съгласен и как беше номирина г-жа Бъчварова за вътрешен министър – този въпрос трябваше да се коментира между четирите партии в управлението, критикува Петков. Така рискуваме да се върнем много назад, добави бившият вътрешен министър.

Депутат от АБВ се опасява, че партията може да излезе от управлението

Явно е, че разминаването между позицията на председателя на АБВ и ръководството на парламентарната група не е случайно и не е въпрос на...

Духът на взаимно уважение, което имаше в началото на управлението, го няма. И той изчезна заради ГЕРБ – заради ръководството на партията, а не заради парламентарната група, хвърли обвинение Петков. И отрече, че има решение на ПГ на АБВ дали да подкрепи кандидатурата на Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Петков похвали Веселин Вучков, който бил говорил с всички парламентарни групи преди да бъдат вкарани промените в Закона за МВР и побърза да каже, че и Бъчварова била диалогична. Самият Петков обаче не оспори кандидатурата на Бъчварова, като обясни, че липсата на подкрепа трябва да се аргументира, а не да се прави както били направили от БСП, защото „априори” били против.

Как ще обясним на българските граждани, че правим това, което иска вътрешният министър – оставките на шефовете на ДАНС и МВР, а и самият министър си отива? Това е непоследователност, не се прави така, сигурен е Петков.

Румен Петков постави и въпросът за съдебната реформа. Ако видим законодателната програма на правителството, ще видим, че няма виждане за такава реформа. Има само законодателна промяна за затворите. Дали това не е хвърляне на прах в очите, попита риторични бившият вътрешен министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com