Румен Петков сложи край на драмата "Оставка" в АБВ

24015
Румен Петков сложи край на драмата "Оставка" в АБВ
Снимка: БГНЕС

Оставката на Георги Първанов като председател на ПП "АБВ" не седи на дневен ред. Това заяви зам.-председателят на партията Румен Петков.

Той добави: "Считам, че за обществото е очевидно че това действие на г-н Първанов ще бъде отхвърлено и оставката му няма да бъде приета от членовете на АБВ. Всеки от нас категорично е заявил, че не приема това негово решение и се надявам, че Първанов ще се слуша в нас".

Партията ще съсредоточи усилията си върху предстоящите местни избори, без да обсъжда решението за оставка.

АБВ-Варна стартира подписка в подкрепа на Георги Първанов

Президентът в периода 2002-2012 г. и лидер на АБВ Георги Първнов "хвърли бомба" тази сутрин, заявявайки, че ще постави на дневен ред ос...

Президентът в периода 2002-2012 г. и лидер на АБВ Георги Първнов "хвърли бомба" вчера сутрин, заявявайки, че ще постави на дневен ред оставката си. Според него парламентарната група на АБВ трябва да „потърси катарзис”. И каза, че ако му приемат оставката, „има живот извън политиката”.

Следващото заседание на ръководството на партията ще е в началото на април. Въпреки това реакциите от страна на депутати от ПГ на партията не закъсняха.

Тази вечер в ефира на bTV Румен Петков заяви, че участието на АБВ във властта никога не е било самоцел, а начин за реализиране на конкретни политики. Той добави, че партията ще предложи цялостен пакет от социални мерки и в случай, че не бъде приет, АБВ няма основание да продължи участието си във властта.

"Ще предложим конкретни мерки в сферата на икономиката, които да й създадат друго лице и друг атмосферен климат за развитие на страната“, каза още Петков.

АБВ трябва да е гарантът, че няма да се разходват повече от 14 млрд лева от външния дълг, чрез вицепремиера Ивайло Калфин и парламентарната група. За целта ще бъдат разработени съответните механизми за контрол. Това заяви още Петков. Той е на мнение, че декларираното от финансовия министър – за редукция на дълга с 2 млрд лева – има своята тежест като гаранция, изречено от парламентарната трибуна.

Първанов: Оставка от Борисов не ме стряска, няма да подкрепим новия заем

АБВ няма да подкрепи предложението за заем от 16 млрд. лева. Не ме плаши оставката на когото и да е. Това заяви лидерът на АБВ Георги П...

„За съжаление президентът Първанов има своите основания за недоверие. Трябва да кажа, че предложенията, които той направи на днешното ни заседание, бяха в тази посока да се разработят механизми за контрол“, каза още зам.-председателят на партията.

Той дебело подчерта, че АБВ не приема подхода на ГЕБР и партията ще настоява за много по-ефективни механизми на взаимодействие.

Междувременно след близо 3 часа заседание на ръководството на пратията и депутатите от АБВ заради тяхната подкрепа на правителственото споразумение за външния дълг стана ясно, че на 6 март ще бъде свикано заседание на Националния съвет на партията. То ще обсъди дали да приеме подадената оставка от лидера Георги Първанов, информира БНР.

Само Националният съвет и Националната конференция могат да приемат и гласуват оставки, уточни лидерът на АБВ и заяви, че неговата оставка трябва да се тълкува като протест срещу ставащото в парламента.

Членовете на ръководството на АБВ бяха единодушни, че Георги Първанов не трябва да подава оставка, защото е нужен не само на партия АБВ, но и на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика