Русия готова на преговори за "Южен поток" с Австрия, Унгария и Сърбия, но не и с България

32182
Русия готова на преговори за "Южен поток" с Австрия, Унгария и Сърбия, но не и с България

Русия е готова да продължи преговорите с Австрия, Унгария и Сърбия за излизане от ситуацията, създала се след прекратяването на проекта за газопровод "Южен поток".

Това заяви за телевизионния канал "Русия 24" постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов, предаде БГНЕС.

"Сърбия не е член на ЕС, но е подала заявка за влизане в съюза. Всички ние сме били свидетели на натиск върху Белград от страна на ЕС по икономически и политически въпроси, включително за присъединяването на Сърбия към антируските санкции", заявил Чижов.

Дипломатът изрази увереност, че руската страна ще бъде готова да разговаря с Австрия, Унгария и Сърбия "за това какво ще правят по-нататък и как да се излезе от създалата се ситуация". "По-рано вече казах, че от турския хъб газопроводите могат да бъдат построени в различни направления", добави Чижов.

България не се показа като надежден партньор не само с "Южен поток", но и по редица други проекти. Това заяви Владимир Чижов.

"Оценявайки развитието не само на този, но и на други енергийни проекти, които засягаха България, съм принуден да коментирам отсъствието на последователност", каза Чижов.

"Наясно съм, че политическата ситуация в България е сложна, сменяха се правителства, включително тези правителства си тръгваха заради разногласия по енергийни въпроси", коментира още той.

Чижов припомни, че по-рано заради позицията на България не беше реализиран проектът за нефтопровод "Бургас - Александруполис", а също така не беше построена и втората електроцентрала "Белене".

"С голяма симпатия се отнасям към България и към българския народ, но тази страна не е надежден партньор", подчерта дипломатът.

Чижов уточни, че България е гледала на проекта "Южен поток" като мащеха - все едно тя няма да получава по него газ, а само ще бъде транзитна страна. "Но естествено тя щеше да получава пари за този транзит, но сега няма да ги получава", каза още той.

Русия смята Турция за надежден партньор, който може да приема самостоятелно решения, допълни Чижов.

Шешел: България, Сърбия и Македония трябва да влязат в съюз с Русия

Има огромно недоволство към ЕС в Сърбия и България. Това заявява в интервю за предаването „В центъра” на македонския журнал...

"Турция води самостоятелна политика и когато нещата стигнат до там, че трябва да се осъществят определени решения, Анкара има политическата воля и ресурсите да ги осъществи", каза Чижов. "Не трябва да забравяме, че Турция е член на НАТО и кандидат за член в ЕС. Но въпреки това турското правителство провежда достатъчно независима политика, във всеки случай много по-самостоятелно, отколкото, уви, правителството на България", заяви още дипломатът.

 

На 1 декември руският президент Владимир Путин заяви, че Москва не може да продължи изграждането на газопровода "Южен поток" заради противодействието на ЕС. В замяна той предложи изграждане на тръбопровод с капацитет от 63 милиарда куб.м. газ на Турция. Двете страни ще бъдат свързани по дъното на Черно море с тръба, която ще минава успоредно на вече действащия газопровод "Син поток". Според експертите това ще намали значително разходите за строителство. Също така се предвижда и изграждането на газов хъб на турско-гръцката граница.

Анкара и Москва също така се договориха за доставките на 14 милиарда куб.м. газ и понижаване на цената. Става дума за количества газ, които по-рано преминаваха през украинска територия, уточнява вестник "Комерсант", който се позовава на плановете на "Газпром".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика