С драма, но очаквано - договорът за дълга мина в Народното събрание

17489
С драма, но очаквано - договорът за дълга мина в Народното събрание
Снимка: БГНЕС

Толкова оспорваният в последната седмица и половина договор за посредничество за вземане на 16 млрд. лева външен заем в периода 2015 - 2017 година беше одобрен от Народното събрание на първо четене. Това стана след две пленарни заседания, изпъстрени със спорове - днес, 25 февруари, и точно преди седмица (18 февруари).

При гласуването "за" бяха 161 депутати, 50 бяха "против", 12 се въздържаха. По групи ГЕРБ, ДПС, Реформаторският блок и ББЦ подкрепиха решението, а против бяха БСП и Атака. "Патриотичният фронт" се масово се въздържа.

Патриотичният фронт няма да подкрепи дълга

Патриотичният фронт няма да подкрепи ратификацията на новия външен дълг от 16 млрд. лв. Това каза Валери Симеонов, председател на ПФ на...

Точната сметка беше следната: 82-ма от ГЕРБ, 32-ма от ДПС, 22-ма от РБ, 12 от БДЦ, 10 от АБВ и трима независими бяха "за". Против се обявиха 36 депутати от БСП, един от Реформаторския блок, 11 от "Атака", един от Патриотичния фронт и 1 независим. Дванайсет депутати от Патриотичния фронт се въздържаха. Интересен факт е, че всъщност Радан Кънев гласува "против", но това по никакъв начин не обърна гласа на Реформаторския блок като цяло.

Преди финалното гласуване председателят на парламента Цецка Цачева направи поименна проверка на депутатите. Това стана по искане на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Сред отсъстващите личаха имената на проф. Борислав Борисов от АБВ, който даде тон в смяната на позицията на партията на Георги Първанов, както и "вечното присъствие" в 43-тото Народно събрание Делян Пеевски. За малко "отсъствие" да има и лидерът на ДСБ Радан Кънев, който влезе навреме за проверката. За сметка на това го нямаше Слави Бинев - явно заради "некултурния" характер на дискусията, нямаше го и доайенът на БСП Стефан Данаилов. Общо 213 депутати се оказаха в зала след преброяването.

Днес сутринта, преди началото на бурното парламентарно заседание, в което за малко да се стигне до бой и имаше размяна на обиди като "лумпени" и "разпространител на гей порно" между Валери Симеонов и Валентин Касабов от една страна и Волен Сидеров от друга, сметката беше следната - 107 гласа „за” новия заем от 16 млрд. лева – ГЕРБ плюс Реформаторския блок. Твърдо против са 97 депутати – БСП, ДПС, АБВ, „Атака”. Неясно беше как ще гласуват „Патриотичният фронт” и БДЦ, както и четиримата независими депутати – Муса Палев, Гюнай Хюсмен, Велизар Енчев и Ана Баракова.

Обратът настъпи, след като Владислав Горанов обеща, че 2 млрд. лева от тавана от 16 млрд. лева, който ще може България да изтегли в следващите три години (2015 - 2017 година), няма да има нужда да се използва.

И в парламента както и пред него - печатане на пари и дългови роби

След като картинката пред Народното събрание се изрази - против Кери-Мери и новия дълг, в парламента дебатът горе-долу придоби същите о...

При обяснението защо е гласувал против, Жельо Бойчев от БСП обвини Горанов, че е имало промяна на числата на сайта на финансовото министерство - с 3,4 млрд. лева разлика. Бойчев добави, че не е ясна каква ще е съдбата на 3-те млрд. лева "за една банка" и 2-та млрд. лева за Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ). Стана ясно кой подкрепя правителството, категоричен беше Бойчев, който добави, че БСП ще следи как се харчат тези пари. А Десислав Чукулов обвини "Патриотичния фронт", че с глас "въздържал се" подкрепя заиграването на Бойко Борисов с ДПС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика