С процедурни хватки НС се опитва да избегне гласуването на декларация за арменския геноцид

6851
С процедурни хватки НС се опитва да избегне гласуването на декларация за арменския геноцид
Снимка: БГНЕС

С процедурни хватки управляващото мнозинство в Народното събрание се постара да не се стигне до разглеждане на декларация на българския парламент, с която България трябва да признае арменския геноцид в Османската империя, предаде БГНЕС.

Декларацията, предложена от "Атака", трябваше да бъде първа точка в дневната програма на депутатите за петък. Такова решение взе вчера мнозинството в пленарна зала при гласуването на седмичната програмата.

То бе прието до голяма степен изненадващо и след прегласуване, като при първото гласуване искането за включване на подобна декларация в дневния ред бе отхвърлено.

Днес в пленарната зала настъпи обрат, като по искане на Реформаторския блок и ГЕРБ две други точки бяха преместени като първа и втора за утрешното заседание. Така декларацията за арменския геноцид остана едва трета в дневния ред. Утрешното пленарно заседание пък ще продължи само два часа, тъй като в 11:00 часа започва редовният петъчен парламентарен контрол.

Така преди да се стигне до декларацията за арменския геноцид, депутатите от българското Народно събрание първо ще разгледат съответно промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи с вносител Румен Христов от Реформаторския блок и промени в Закона за пазарите на финансови инструменти, внесен от Министерски съвет. Вторият законопроект трябва да бъде гласуван на второ четене, което означава, че неговото разглеждане и гласуване има възможност да продължи още по-дълго. Включването на тези две точки преди точката за арменския геноцид бе подкрепено и от част от партиите, които вчера гласуваха "за" включването на декларацията в дневния ред.

"И друг път се е случвало по подобни проблеми управляващите да се отмятат от думата си и от гласуванията си. Не знам кой на кого се е обаждал по телефона и откъде, за да се принизи този акт. Искам да ви кажа, че това е страхотен позор", обяви от трибуната депутатът от "Атака" проф. Станислав Станилов.

Включването на поправките в Закона за пазарите на финансови инструменти бе защитено от Менда Стоянова от ГЕРБ с аргумента, че тези промени се бавят от много време, а до края на април "публичните дружества са поставени в невъзможност да си вършат работата и да съществуват".

Утре е денят на поклонението пред арменските мъченици, загинали от геноцида - 1,5 млн. души, каза Станилов. Той припомни, че вчера декларацията е включена неслучайно като първа, за да може да се стигне реално до нейното разглеждане. "Защо подменяте точката, скандално я подменяте, защото много добре знаете, че утре в Ереван се събират главите на европейските държави. Там ще бъде и г-жа Меркел, а вие подменяте точката в дневния ред, това е скандално", настоя той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика