СДС и ДБГ: Партньорите от Реформаторския блок бламират преговорите

4945
СДС и ДБГ: Партньорите от Реформаторския блок бламират преговорите
Снимка: БГНЕС

Ръководствата на СДС и ДБГ изразяваме категоричното си несъгласие с опитите на партньорите ни от Реформаторския блок - ДСБ, НПСД и БЗНС - да подменят сериозния политически разговор за единната регистрация на блока за местните избори с неистини, представени пред медиите.

С тези думи започва общата позиция на ръководства на Съюза на демократичните сили (СДС) и Движение „България на гражданите” (ДБГ)
, само няколко часа, след като Радан Кънев (ДСБ), заедно с Николай Ненчев (БЗНС) и Корман Исмаилов (НПСД) обявиха, че са постигнали съгласие да се явят заедно на местните избори, предаде Дарик.

„На днешното партийно мероприятие на ДСБ, с участието на НПСД и БЗНС е обявено, за наша изненада, че вече е постигнато съгласие за единна регистрация на три от партиите в Реформаторския блок. Считаме това за ненужно и провокативно преди обявеното заседание на лидерите на петте партии”, заявяват от ръководствата на партиите на Меглена Кунева и на Божидар Лукарски.

„От ДБГ поискахме единна регистрация на реформаторите за местния вот още на 18 април 2015 г., след което още шест пъти различни форуми на ДБГ официално потвърдиха тази политическа позиция. Съюзът на демократичните сили на 9 юли заяви позицията си за единна регистрация при спазване на Учредителното споразумение на РБ от декември 2013 г.

Несъгласуваната акция, на която сме свидетели, е тревожна и изразяваме силното си политическо притеснение, че е пореден опит за бламиране на Учредителното споразумение и заменянето му със задкулисни договорки, за които СДС и ДБГ не са информирани”, се казва още в позицията на двете партии.

За 31 август са предвидени преговори за единната регистрация и ние приемаме днешния акт като опит за тяхното бламиране, добавят от ДБГ и СДС.

„Ходът на партньорите ни обезсърчава структурите по места и дава предимство на опонентите ни. Считаме, че приоритетите на националната политика, в която участваме като управляващи партии, изисква изграждане на политическия диалог, а не неговото разрушаване чрез подобни акции. Призоваваме партньорите ни от РБ към повече почтеност и колегиалност при обявяване на политически позиции от името на коалицията”, се казва още в общата позиция на ДБГ и СДС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика