СГС осъди Цветан Цветанов на 4 години затвор

42030
СГС осъди Цветан Цветанов на 4 години затвор
Снимка: БГНЕС

СГС осъди Цветан Цветанов на 4 години затвор, като бившият вътрешен министър може да обжалва.

По-рано днес прокуратурата поиска 3 години условна присъда за Цветанов. Пледоарията по второто от делата срещу зам.-председателя на ГЕРБ - това за отказаните СРС-та срещу бившия ръководител на БОП-Велико Търново Орлин Тодоров, бе при закрити врата. Самият прокурор Калоян Ангелов отказа да каже каква присъда е поискал в пледоарията си.

Стана ясно и според мотивите на съдия Тони Гетов, който води делото, че четири години затвор са заради "стремглавата кариера" на Орлин Тодоров - от работещ в Горна Оряховица до антимафиот номер едно във Велико Търново. Отделно Гетов смята, че Цветанов умишлено е пренебрегнал постановление на съда за използване на СРС срещу Орлин Тодоров.

След присъдата Цветанов лаконично коментира: "Нали знаете какво става в държавата". Това стана дни, след като той беше оправдан за длъжностно присвояване на 50 хил. лева в полза на Орлин Тодоров и се извини на българския съд за предишни изказвания по негов адрес.

Предисторията

Прокуратурата обвинява Цветанов, че пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции "Не!!!" на шест искания за СРС-та по случая "Орлин Тодоров". Краят на процеса бе отложен в средата на май, заради постановление на прокуратурата за образуване на досъдебно производство, което съдът изиска, но не беше получил. Съдия Тони Гетов обясни, че това постановление е важно заради датата, на която е образувано досъдебното производство, тоест дали тя предхожда датата на исканията за използване на СРС-та.

Прокурор Калоян Ангелов днес потвърди, че е поискал условна присъда от три години с 5 години изпитателен срок. Както и че е поискал Цветанов да бъде лишен от право да заема държавна длъжност за три години. "Наказанието е от 2 до 8 години, така че съм преценил, че е в рамките на средата", каза той и обясни, че е поискал условна присъда, защото не е тежко престъпление.

Самият Цветан Цветанов днес обяснил пред съда, че е невинен и че винаги е спазвал законите и се е придържал да работи в интерес на държавата. "Обясних аргументите си защо не съм извършил тези престъпления, за които прокуратурата твърди", каза той. Пред журналистите той каза, че аргументите му са казвани от бившия главния секретар Калин Георгиев, когато той е свидетелствал и на директора на СДОТО към този момент Цветан Димитров. "Имал съм основания да не подпиша тези СРС-та. За да не се разконспирират способите и средствата при прилагането на СРС-та съм подписал "Не", каза той. Адвокатът му Менков Менков каза, че прокуратурата е омекнала за няколко дни и вече не иска 5 години затвор, а иска три години условно. "Това означава, че разбира несъстоятелността на обвиненията, които повдига и поддържа. Нямаме никакво съмнение, че всеки съдебен състав по трите дела на Цветанов ще спази закона и ще го оправдае, защото законът е такъв – той е спазил закона", каза защитникът.

Припомняме, че в съда на първа инстанция ден след евровота приключи с оправдателна присъда делото, по което Цветан Цветанов стана подсъдим за присвояване. Прокуратурата заяви, че ще протестира това решение на съдия Десислав Любомиров. По това делото бившият вътрешен министър е обвинен за това, че през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г., е присвоил около 50 000 лв. от бюджета на МВР с цел да набави облага за Орлин Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по ЗМВР, в този размер.

Краят на тази седмица е натоварен от към съдебната сага на Цветанов. В петък е насрочено и първото заседание по третото дело срещу него – това за т. нар. незаконни подслушвания. За 30 май съдия Петър Гунчев е насрочил първото заседание срещу настоящия зам.-председател на ГЕРБ и трима бивши директори на СДОТО.

Вече стана ясно, че Цветанов може да се сдобие и с още едно дело - за набеждаване. Същият ден в телевизионно интервю, той заяви, че справката на вътрешното министерство за срещите между него като министър и депутата от ДПС Делян Пеевски е фалшифицирана чрез дописване на неверни данни във ведомствените дневници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика