СГС върна делото срещу Цветанов за незаконно подслушване

22197
СГС върна делото срещу Цветанов за незаконно подслушване
Снимка: БГНЕС

Софийски градски съд върна на прокуратурата т.нар дело за незаконно подслушване срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и трима бивши директори на СДОТО, предаде БГНЕС.

Информацията беше разпространена неофициално и коментар до този момент от прокуратурата и съда няма. Съдия Петър Гунчев е открил съществени процесуални нарушения и неясно в обвиненията срещу Цветанов и останалите трима подсъдими, съобщи БНР. Делото е с гриф "секретно".

Припомняме, че прокуратурата обвинява Цветан Цветанов, че той пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!" на шест искания за СРС-та. Те са били за бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров.

В съда вече влезе второто дело срещу бившия вътрешен министър и настоящ зам. – председател на ГЕРБ. На 3 февруари Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу него и трима бивши директори на СДОТО. То е по разследването за незаконното подслушване в МВР. На подсъдимата скамейка освен него трябва да застанат и Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Тримата са обвинени в това, че за около три години от февруари 2010 г. до април 2013 г. не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация. Според обвинението, те не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та. Цветанов пък ще отговаря пред съда за това, че като министър "съзнателно е допуснал" тримата директори да извършат престъпление. Прокуратурата каза, че от тези действия на Цветанов са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР. Ако съдът прецени, че Цветанов е виновен, то го грозят до 8 години затвор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика