СОС насрочи делото срещу Цветан Цветанов на 29 септември

23063
СОС насрочи делото срещу Цветан Цветанов на 29 септември
Снимка: БГНЕС

Софийският окръжен съд (СОС) е насрочил делото за клевета, заведено от съдия Мирослава Тодорова срещу бившия вътрешен министър и депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов, съобщи сайтът "Съдебни репортажи".

Първото заседание по процеса ще бъде на 29 септември. Делото беше спряно от СОС в средата на 2013 г. заради депутатския имунитет на Цветанов.

Процесът стартира заради разпускането на 42-рото Народно събрание, в което Цветанов бе депутат. Насрочването на процеса ще елиминира възможността то отново да бъде замразено заради кандидат-депутатски имунитет, ако Цветанов влезе в листите на ГЕРБ за следващия парламент. Според чл. 160 от Изборния кодекс кандидат-депутатите не могат да бъдат задържани или привличани като обвиняеми, освен за извършено престъпление от общ характер и с разрешение на Централната избирателна комисия въз основа на мотивирано искане от главния прокурор. Това означава, че по дела, по които вече са привлечени като обвиняеми (както в настоящия случай) могат да бъдат съдени.

Съдия Мирослава Тодорова заведе дело за клевета, след като в две интервюта Цветан Цветанов я обвини във връзки с организираната престъпност. На 23 януари миналата година Цветанов бе цитиран в заглавието на "24 часа" – "Най-големият ни критик бави дело срещу мафията" и в подзаглавие – "Дали съдия Мирослава Тодорова не обслужва организираната престъпност". На следващия ден в ефира на бТВ министърът бе попитан: "Скандал с шефката на Съюза на съдиите – вие я обвинихте, че покровителства едва ли не мафията…", на което Цветанов веднага отговори: "Абсолютно, абсолютно! Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които са всъщност в услуга не на обществото, не на хората, които плащат данъците за издръжката на тази съдебна система, а които покровителстват организираната престъпност".

Впоследствие Тодорова бе уволнена от предишния състав на ВСС заради забавени мотиви по три дела, но Върховният административен съд отмени решението на съвета. Този състав на съвета продължи традицията като понижи до районен съдия Тодорова.

След серия отводи на софийските съдии, процесът срещу Цветанов попадна в Пловдивския районен съд, а зам.-председателят на съда Екатерина Роглерова постанови, че бившият министър на вътрешните работи е изразявал гражданското си мнение, ползвайки правото си на свобода на словото, и го оправда. Така съдия Роглерова създаде прецедент в европейското правораздаване и обърна наопаки практиката на ЕСПЧ, тъй като чл. 10 от ЕКПЧ гарантира закрилата на свободата на словото от посегателствата на властта.

Съдиите в Пловдивския окръжен съд също се отведоха и така делото бе разпределено от ВКС в СОС. Забавянето на процеса заради отводите на съдиите обаче не позволи то да стартира – Цветанов вече беше придобил имунитет за наказателно преследване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика