Сайтовете на общините масово рекламират кметовете си

4749
Сайтовете на общините масово рекламират кметовете си
Снимка: БГНЕС

Общински сайтове масово рекламират кметовете си, кандидати за нов мандат. Такова действие би трябвало да е недопустимо по време на предизборната кампания, но празнота в Изборния кодекс го насърчава.

Така например при зареждането на сайта на Столичната община се появява снимка на Йорданка Фандъкова, позирайки с приза "София - най-добър град за живеене", пише в. "Сега". На интернет страницата на община Пловдив четем, че градът представил първата в България винена карта, за която Иван Тотев имал огромна заслуга, както и че инспектирал строежа на уникална зона за спорт край Гребната база. Във втората публикация Тотев дори е представен като кмет, макар да не е такъв по време на предизборната кампания. В Бургас бе открит Дом на писателя, за който общинският сайт цитира пламенно слово на Димитър Николов, а информацията е скрепена със снимка на Николов сред интелектуалци.

БСП: Столична община прахосва парите на софиянци

"Оказва се, че бюджетът на София работи против столичани. Сегашното управление на Столична община на практика не съдейства за разгръщан...

На live.varna.bg е постъпено по-иновативно - информацията отпреди старта на кампанията, че Иван Портних е обявен за "Кмет на гражданите", е качена в рубриката "Актуални теми", което дава възможност да се появява най-отпред при зареждане и в момента. Пълна с лъчезарни снимки, обръщения и информации за добрите дела на градоначалника Гергов е и страницата на община Видин. Трикът, чрез който стари хвалебствени за кмета "новини" са качени, тъй че да се появяват и сега, е най-често срещан из общинските сайтове.

В приетия миналата година Изборен кодекс няма текст, който изрично да забранява подобни форми на реклама. Не се допуска предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, предприятия и дружества, но депутатите очевидно не са се сетили за официалните сайтове на местната власт. Кодексът забранява и безплатното използване на публичен административен ресурс, но думичката "безплатно" отворя вратички, а и забраната касае финансирането на предизборната кампания. Може би заради това жалби към общинските избирателни комисии почти няма. Единственият такъв казус е в Карлово, където ГЕРБ са се оплакали от статия на кмета Емил Кабаиванов, посветена на старите хора. След заседанието си общинската избирателна комисия (ОИК) съобщава, че не е редно статията да се разпространява на официалния сайт на Карлово, и указва общинската администрация да се въздържа занапред. Решението на ОИК е подписано с особено мнение от председателя й Станко Маринов. "Няма изричен текст в Изборния кодекс, който да забранява", потвърди Маринов пред "Сега".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com