Сектор "Сигурност": Как 55-годишни ще гасят пожари и ще пазят от престъпления?

10577
Сектор "Сигурност": Как 55-годишни ще гасят пожари и ще пазят от престъпления?
Снимка: БГНЕС

Към момента няма икономически аргумент, който да налага промени в методиката на пенсиониране на служителите в сектор "Сигурност". Това заяви председателят на Синдиката на служителите в МВР Иван Павлов на пресконференция, посветена на предложенията за реформи на социалното министерство, предаде репортер на БГНЕС.

Според Павлов с промените се цели противопоставяне на една социална група на друга и симулиране на дейност по отношение на пенсионната реформа. Според данните на синдикатите, икономически ефект от мерките на Ивайло Калфин няма да има.

"Тези опити не са от вчера и днес, винаги е имало опити да се внесат промени и там, където не е необходимо, що се отнася до служителите в МВР и Министерство на отбраната", коментира Иван Павлов.

Реално предлаганата минимална възраст за пенсиониране в сектора е 55 години, обясни Павлов и попита журналистите как очакват старци да гасят запаленото им имущество и да пазят живота и здравето им. Работещите в сектора обявиха, че не са съгласни те да понасят основната тежест върху Националния осигурителен институт, която е възникнала по други причини.

В последните години изискуемият стаж за пенсия се е увеличил драстично - със 7 години, припомни председателят на Синдикален Алианс "Сигурност" в МВР Лукан Лазарски. Според него липсва задълбочен анализ и мотивирани обосновки, които да стоят зад предложенията на социалното министерство. Лазарски обяви, че синдикатите са готови с позиция, върху която ще стъпят при преговорите с Калфин и неговия екип.

Синдикатите настояват предлаганата възраст от 52 години и 10 месеца да се замени с 50 години и да отпадне ежегодното увеличаване на възрастта с по два месеца до достигане на 55 години минимална възраст за пенсиониране в сектора, каквато е идеята на вицепремиера Ивайло Калфин.

От синдиката на огнеборците в лицето на Венцислав Станков обяви, че за тях минималната възраст за пенсиониране от 55 години е изключително висока, особено за изпълняващите оперативни дейности служители. 55-годишната възраст за един пожарникар е изключително висока възраст, настоя той. Станков също потвърди, че не е чул никакви икономически аргументи за предлаганите промени. "Крайно време е да се спре манипулирането на обществото и настройването му срещу служителите в сектора", призова той.

Трябва да се прекрати дейността държавата да поема осигуровките на служителите, каза той и обяви, че синдикатите са за това служителите сами да поемат своите осигуровки, като им се индексират спрямо възнагражденията. Годишно се пенсионират около 2000 - 2500 служители в сектора, като половината от тях са над 55-годишна възраст, посочи той. Пенсиониращите се под 55-годишна възраст са предимно служители, извършващи оперативни дейности, добави той и подчерта, че след определена възраст просто няма как да бъде изпълнявани физически определени дейности.

Пожарникарите и полицаите не само ще са изчезващ вид, но и останалите ще бъдат на преклонна възраст, добави Иван Павлов и обяви, че ако тези реформи се случат, гражданите ще трябва да занижат критериите си в посока защита на тяхната сигурност. Ще последва и невероятна вълна от напускания на служители, които отговарят на досегашните условия, което ще доведе до завишен натиск върху НОИ и допълнителен натиск върху бюджета на МВР, който трябва да изплати непланирани обезщетения, предупреди Павлов.

Калфин: Не отстъпвам от искането си за пенсионната възраст на военни и полицаи

Няма да отстъпя от искането си за въвеждане на възраст за пенсиониране на военните и полицаите. Това заяви министърът на труда и социал...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика