Сергей Станишев: Оставка на кабинета, но след вота на недоверие, може предсрочни избори през юли

25960
Сергей Станишев: Оставка на кабинета, но след вота на недоверие, може предсрочни избори през юли
Снимка: БГНЕС

В последните дни наблюдавам как някои тълкуват нашите качества като недостатъци. Освен любезна усмивка можем да показваме и характер. Няма да позволя някой да ни размахва пръст и да взема решения вместо нас. Няма да позволя някой да си мисли, че БСП може да бъде използвана като партия за ишлеме. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на днешния Национален съвет на БСП.

Предсрочните избори

Антон Кутев отписа кабинета, предлага бързи избори

"Южен поток” се оказа точката , която удивително бързо скъса отношенията с Пламен Орешарски. Решението за временното спиране на п...

При наличието на политическа воля и отговорност на президента предсрочни избори до края на юли са възможен и реалистичен вариант и това е най-добрият вариант за страната. „Час по-скоро трябва да дадем правото на хората да се произнесат какъв да бъде следващият парламент, за следващия бюджет, реформите, които са нужни. Хората трябва да дадат сила, независимо на коя партия, за да има резултати и промяна”, заяви Станишев. Според него три-четири месеца отлагане на вота ще означава агония за страната, а до края на юли могат да се прокарат необходимите законови поправки, за да има вот.

Най-коректното и отговорно действие на кабинета е да си подаде оставката, но след вота на недоверие. Смятам, че по време на дебатите за вота на недоверие по фискалната политика, трябва да защитим правителството. То оставя 2 млрд. лева резерв, а ГЕРБ нямат право да говорят, след като оставиха 4 млрд. лева пасив, подчерта Станишев.

Оказахме се неумели и нерешителни в упражняването на властта. Виновни сме си само и единствено ние заради вътрешните спорове по различни политики, включително кадрови. Не сме наивни, но с ДПС трябваше да поемем съответните си роли. Признавам, не очаквах от ДПС да излязат с присъда за кабинета Орешарски, изрази учудване Сергей Станишев.

Готови сме за спешни консултации с всички партии пред президента. Предсрочните избори са риск, мнозина казват, че партията е уморена. Искането на оставки се превърна в прехвърляне на отговорност. Аз обаче нямам намерение да позволя на никого да ме използва като изтривалка. Искам ясно решение от Националния съвет дали имам доверието да организирам избори с всички необходими от това действия, подчерта Сергей Станишев.

Цветанов: Реформаторите са единственият ни потенциален партньор

Реформаторският блок е единственият от партньор, с който можем да се обединим за силно правителство с дясноцентристко управление, ако с...

Станишев посочи и медиите като една от причините за сегашното състояние. Освободени от страха, но не и от зависимостите си, те (бел. ред. – медиите) се нахвърлиха върху БСП, забравяйки предишното авторитарно управление.

Резултатът от евроизборите

Поради факта, че направихме мандат за правителство като втора политическа сила, вотът от евроизборите беше много важен. Ние затънахме в критика и самокритика, вместо да убеждаваме хората в правотата на действията ни и в резултатите от решенията ни. Сега получаваме непрекъснато писма от наши привърженици с послание „Дръжте се”, посочи Станишев.

За пръв път водихме кампания на два фронта – АБВ не само откъсна жива плът от партията, но и парализира част от твърдите ни избиратели с удара, който ни нанесе в гръб. Сигурно още поне 100 хил. души отказаха да излязат да гласуват за нас заради АБВ, които взеха около 90 хил. гласа, заяви червеният лидер.

Ако бях на мястото на Орешарски, щях да дам оставка, казва Страхил Ангелов

Никога не съм казвал, че искам оставката на Сергей Станишев. Но след като останахме изненадани от изказването на Лютви Местан, тогава к...

Вярваме ли си вътре в партията? Готови ли сме да се борим, всеки от нас, за политиките, които защитаваме? Докога ще вярваме повече на други, на политически противници, на медии, които ни охулват? Докога ще позволяваме на партии и лидери да ни унижават, вместо те да се срамуват от това, което те са направили в ущърб на държавата? БСП има всички основания за самочувствие - БСП може, БСП има силна кауза, БСП може да се бори за нея. Ние сме тук заради победите, заради загубите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика