Сградата на НГДЕК в 13 ОУ може да рухне при земетръс, пробите за азбеста са безопасни

81590
Сградата на НГДЕК в 13 ОУ може да рухне при земетръс, пробите за азбеста са безопасни

Сградата на 13 ОУ в София, където от тази година учат децата от Класическата гимназия, не отговаря на изискванията за безопасност в случай на земетресение. Това показва обследване на проф. д-р инж. Тодор Бараков, извършено през декември 2013 година.

В документа е отбелязано, че липсват стоманобетонни шайби, които да поемат земетръсните усилия. Поради тази причина е проведено изпитване на якостта на тухлите, с които е изградена зидарията. Установено е, че якостта на тухлите е много по-ниска от необходимото.

Освен това поради разрушени водосточни тръби покривната вода се стича по фасадата и съществува реална опасност от разлагане и ерозия на фасадните колонки и подпрозоречни стени. Голяма част от дървената покривна конструкция е прогнила.

Поради обстоятелството, че първите земетръсни норми са от 1957 г., а  сградата е построена през 1950 г., същата не е осигурена на земетръсни въздействия. В напречна на телата посока липсват противоземетръсни елементи (стоманобетонни или тухлени шайби), които да поемат евентуални сеизмични действия, пише още в документа.

НГДЕК - "диамантът" в короната на българското образование

Проблемите на Класическата гимназия съвсем не са от вчера и не започват с преместването й в сградата на 13 ОУ или азбеста в ремонтирана...

В заключението проф. Бараков препоръчва да се изготви цялостно преизчисляване и препроектиране на носещата стоманобетонна конструкция на сградата... Да се промени архитектурното разпределение на партерния етаж… Напречните стени да се сменят със стоманобетонни шайби по цялата височина на училището… Да се препроектира нова дървена конструкция и всички водосточни тръби да се заустят в канализацията.

Това техническо обследване бе упорито крито от Министерство на културата,  както и техническият паспорт на сградата от 2012 г.,  в който тя се определя като рушаща се и опасна за живота и здравето на обитаващите я и преминаващите край нея. След обжалване пред съда, е предоставено на заинтересованата страна.

Това е поредният документ, който доказва не само, че сградата на 13 ОУ е опасна, но и това, че от Министерство на културата  са много добре информирани за това.  Въпреки това бяха направени неимоверни усилия учениците да не бъдат изведени от нея и преместени в ремонтираното училище на ул. Баба №16 в кв. Модерно предградие.

Азбестът и неговите производни

Дори повече – бе пуснат в действие план „Азбест“, като бяха взети проби от стените на ремонтираната сграда. Резултатите, които трябваше да излязат в края на февруари или началото на март все още се крият, въпреки че са готови още на 27 февруари.

НГДЕК остава в центъра до края на учебната година

На този етап няма аргументи за връщането на учебния процес на Националната гимназия за древни езици и култура в сградата в кв. „М...

Междувременно заинтересовани родители са се свързали с експерти от Националния център за обществено здраве, изготвили пробите за азбеста в ремонтираната сградата на ул. Баба. Експертите са уверили родителите устно, че опасност няма и че резултатите са предадени на Министерството на здравеопазването още  на 27 февруари. От центъра са споделили, че имало голям интерес и настояване за бързо предаване на резултатите от страна на МРРБ, МЗ и МК. В общественото пространство, обаче близо два месеца те не се извеждат. Нещо повече - две седмици след като са били готови резултатите, министър Стоянович заяви пред група родители, че те още не са излезли и че ще ги обяви на пресконференция, която така и не се състоя.

Защо? Още при вземането на пробите д-р Савина Димитрова заяви пред медиите че, когато етернитовите плочи са изолирани, стените са шпакловани, боядисани не съществува опасност за обитателите на сградата. Каквото и да е съдържанието на азбест в тези материали, използвани масово в строителството през миналия век, то е под необходимата мазилка и боя и не е в опасното разпрашено състояние. Защото какво ще се случи ако всяко едно училище или обществена сграда в България разрови стените си и установи наличието на азбест? Със същия успех може да се призоват родителите, чиито деца живеят в София да напуснат града, тъй като той е един от най-замърсените в страната.  Интересен факт е, че подобни проверки не са извършвани при другите две ремонтирани училища към МК Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков" - гр. Плевен" и  Национално училище за танцово изкуство - гр. София.

Още в началото на „сагата“ г-н Стоянчев, представляващ ДЗЗД "Евро Арка Консулт", строителен надзор на обекта сподели пред Actualno.com, че при приемането на ремонтираната сграда директорът на училището Мариела Папазова е заявила, че строежът е изпълнен, но не е съгласна с въвеждането му в експлоатация.

Според него това е злостна инсинуация в момент, в който е завършен ремонтът. Интересен е фактът, че никой не е повдигнал въпроса официално и това никъде и никога не е констатирано до идването на приемателната комисия на Мариела Папазова. Експертите са категорични, че това са безпочвени доводи с неясна цел.

Как толкова години в това училище са учили деца и никой не е виждал или повдигал проблема, че има азбест? Защо това се случва сега? Защо не са дали становището за азбеста преди да започне ремонта на ул. "Баба" 16, пита г-н Стоянчев. Освен твърденията на Стоянчев, специално измерване е доказало, че няма радиоактивност, категорични са от Министерство на културата.

Няма никаква опасност в сградата в кв. Модерно предградие на НГДЕК

Лизардитът не е азбест, това я заявил експерт от Националният център за обществено здраве, съобщи репортер на Actualno.com. Припомняме...

Защо бе нужно всичко това?

Пробите за азбеста бяха необходимото средство за печелене на време училището да не се върне в ремонтираната за 2 млн. лв. сграда.

Според източник на Actualno.com 6 млн. лева ще са необходими за неотложните ремонтни дейности, за да бъде приведена сградата на 13 ОУ в нормално за ползване състояние и да се изпълнят препоръките на РЗИ. Там обаче, вече се правят козметични ремонти, но същевременно е трудно да се съберат средства за участието на учениците на международни конкурси, а някои се пропускат, отново поради липса на пари.  Няма нужда да се коментира и неизпълнението на условията по европейски проект (с помощта на който е ремонтирана сградата в кв. "Модерно предградие") в момент, когато държавата получава сериозни отрицателни оценки в тази сфера.

Не малка е ролята и на Столична община за оставането на училището в сградата на 13 ОУ. След като така мило общината отстъпи сградата на Министерство на културата през февруари т.г., Столичният общински съвет гласува решение за предоставянето на класни стаи от съседното 5-то вечерно училище за нуждите на НГДЕК. От интервю на бившия директор на 13 ОУ става ясно, че през лятото на 2012 година той е бил помолен да разпусне училището, въпреки че по този начин е била нарушена официалната процедура.

Въпросите се роят, а безотговорното мълчание и бездействие от страна на Министерство на културата продължава да показва една фалшива заинтересованост, ощетена прозрачност, нарушаването на редица закони, което говори за огромен натиск върху т.нар. министър.

Азбестът в НГДЕК – документ от бъдещето с дата 28 февруари 2014 г.

Директорът на НГДЕК Мариела Папазова саботира връщането на гимназията в Модерно предградие с нередовен документ. Тази вечер адвокат Си...

Междувременно ремонтираната за 2,2 мнл. лв. сграда на ул. Баба стои празна и безстопанствена. Припомняме, че за нея има издадено разрешение за ползване на обекта от 28.10.2013 година, докато заповед за настаняване на учениците в сградата на 13 ОУ липсва.

На загрижените и чувстващите се отговорни за здравето на 500 ученици в 13 ОУ им остава да се молят да няма земетресение и падащите стъкла от прозорците (без да има земетръс) и следващия път да не уцелят децата на двора.

 

Вижте по-подробно Техническия паспорт тук

Вижте още снимки от сградата на 13 ОУ

Така изглежда ремонтираната сграда на ул. "Баба"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика