Шефът на ДАБЧ иска повече средства

10061
Шефът на ДАБЧ иска повече средства
Снимка: БГНЕС

Ролята на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е координираща. Затова не е нужен голям щат, а активност. С тези думи председателят на Комисия по политиките за българите в чужбина се обърна към председателя на ДАБЧ Борис Вангелов, след като той представи своята концепция за развитие на структурата, предаде БГНЕС.

Румен Йончев каза на Вангелов очаква активен парламентарен контрол върху работата на ДАБЧ.

По време на изслушването си от Комисия по политиките за българите в чужбина Вангелов поиска увеличаване на щата и бюджета на агенцията поради разширяване на дейността й. "Щатът на ДАБЧ е много малък, а бюджетът е 642 000 лв. Предстои и вътрешно преструктуриране", обясни Вангелов и допълни, че удостоверяването на българския произход е тежка дейности. "Всяка година през нас минават по 10 хиляди души, имало е и години, в които е удостоверяван произхода на 16 хиляди наши сънародници", поясни той.

Председателят на ДАБЧ предложи увеличение от 45 лв. на стипендията за студенти с български корени, които учат у нас. Към настоящия момент тя е 105 лв., а Вангелов предлага с увеличението сумата да възлиза на 150 лв. Според него студентите с български корени имат доста нисък жизнен стандарт и отпуснатите средства не са достатъчни за издръжка. "Българите в чужбина очакват и някакво решение за формирането на избирателен район в чужбина", каза още Вангелов. Председателят на ДАБЧ поиска и допълнителни средства за българските неделни училища зад граница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика