Шефът на Сметната палата: Проверяваме и ББЦ, и "Атака" за парите им

6230
Шефът на Сметната палата: Проверяваме и ББЦ, и "Атака" за парите им
Снимка: БГНЕС

Има ли партии, които се опитват да прикрият произхода на парите, които отчитат пред Сметната палата? Този въпрос коментира председателят на Сметната палата Цветан Цветков, като засегна „черната котка”, а именно – „България без цензура” (ББЦ).

Вчера, 27 април, лидерът на ББЦ Николай Бареков призна, че при подаване на декларацията на 10% от дарителите им липсвали ЕГН-тата, но после този пропуск бил поправен. Пред Нова телевизия Цветков потвърди това, като заяви, че на 31 март ББЦ представила 24 дарители, а на 15-ти април – вече над 800! А по думите на Бареков срокът за подаване на декларация изтича на 31 март.

От трите най-големи партии в България само БСП има дарения за миналата година

Българската социалистическа партия (БСП) приключва финансовата 2014 година с отрицателен резултат в размер на 274 хил. лв. Това пише ...

Председателят на Сметната палата посочи, че не е възможно физически да се потвърди дали всяко едно лице от декларираните дарители е действително дарител. Цветков добави, че има срок от шест месеца за проверка и одит на ББЦ тече – приходи, разходи, дарители.

Сметната палата няма правомощията няма правомощие да спира партийна субсидия – това се решава от финансовия министър. Ние трябва да го уведомим, имаме и за задължение да предупредим НАП за неподаден навреме отчет и да започне финансов одит, каза Цветков.

Другият дискусионен въпрос е този за „Атака” – там сметката показва, че не може 48 хил. дарители да дадат по два лева и да се получи приход от над 1,3 млн. лева от дарения. Оказа се, че преди три години „Атака” не е декларирала доход по това перо, после е деклариран 90 хил. лева доход, а през миналата година – около 300 хил. лева. Сега ще има проверка на партията на Волен Сидеров – дали приходът от членски внос действително е такъв, а няма опит да се лъже и да се препират пари. Проверката ще е дали са законосъобразни приходите и разходите на „Атака”, уточни Цветков.

Попитан дали партията, която декларира някакъв членски внос, не трябва да представя и документи като доказателство, Цветков отговори, че партиите ги дават тези документи и те сега щели да бъдат проверени.

Бареков: Аз съм единственият политик, който не се е компрометирал с нищо

„Аз съм единственият политик, който не се е компрометирал с нищо. Предвид предателствата, които има в българската политика, ще с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика