Шенген ще бъде една от темите на Люксембургското председателство

8703
Шенген ще бъде една от темите на Люксембургското председателство
Снимка: БГНЕС

Шенген ще бъде сред темите на Люксембургското председателство в рамките на политиката за миграция и свободно движение на хора. Това стана ясно от проведената среща днес между вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева и посланика на Люксембург Жан Фалц, съобщава БГНЕС.

Утре официално Люксембург поема председателството на Съюза на ЕС за следващите шест месеца.

Българското членство в Шенген е въпрос на сигурност на цяла Европа, посочи Кунева. Тя коментира, че страната ни работи за поетапното отпадане на границите от въздушна през морска към сухоземна. По думите на Кунева е късогледо при тази миграционна ситуация и предизвикателства пред сигурността, България и Румъния да остават извън Шенгенското пространство, още повече че по границите се прилагат шенгенските правила.

На срещата бяха обсъдени и останалите приоритети на Люксембургското председателство - стимулирането на инвестициите за растеж и работни места, задълбочаването на социалната политика в Европа, миграцията и сигурността, оживяването на единния пазар през дигиталната икономика, укрепването на европейската конкурентоспособност, устойчивото развитие и засилването на ролята на ЕС на глобалната сцена. По отношение на Икономическия и фискален съюз Кунева заяви, че България ще настоява страната ни да запази конкурентоспособността си по отношение на данъчната си политика.

Двамата обсъдиха и подготовката за Българското председателство на съюза. Посланикът на Люксембург коментира, че в рамките на тяхното са планирани 237 събития в страната, посещение на над 27 000 човека и над 6 хил. делегации, които трябва да бъдат посрещнати.

Кунева: Бюрото по корупцията ще извършва анализ, проверка и превенция

Най-важните функции на Националното бюро по корупцията ще са анализ, проверка и превенция. Това каза Меглена Кунева, заместник министър...

На срещата беше обсъдена ситуацията с гръцката криза и възможните й развития.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика