Щабът за интеграция на НАТО вече действа

4160
Щабът за интеграция на НАТО вече действа
Снимка: БГНЕС

Щабният елемент за интегриране на силите на НАТО в България официално вече е активиран. Това се случи на официална церемония в сградата на Министерството на отбраната (МО) на бул. Тотлебен, където е разположен и щабът, предаде БГНЕС.

Активирането е акт, с който започва процедурата по изграждане, окомплектоване, оборудване и достигане на пълни способности преди Срещата на върха на НАТО във Варшава през юли следващата година. Щабният елемент у нас е подчинен на Съвместното командване на силите в Неапол, Италия. Тук ще има около 40 военни, половината от България. От септември вече са назначени 16 военнослужещи, до края на 2015 личният състав ще бъде попълнен 100%. Командир е полк. Стайко Прокопиев.

Активират официално щаба на НАТО в София

Щабният елемент за интегриране на силите на НАТО в България ще бъде активиран на официална церемония в София на 3 септември, предаде ре...

Ще се противопоставим решително на всеки план за постигане на нестабилност, замразени конфликти и дестабилизация. Това каза в речта си президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев. Той отбеляза, че заставаме зад общия стремеж да гарантираме сигурността, демократичното развитие и върховенството на закона в Европа. „Желаем мир, но можем да гарантираме мира само със своята решимост да се противопоставим на всяко деструктивно действие и опит да се разруши международния правов ред“, заяви още върховният ни главнокомандващ.

Освен в България, щабове се активират в още 5 държави. Те са в Литва, Латвия, Естония, Полша и Румъния. „Това е огромна стъпка напред за нашия алианс. Стъпка към повишаване на присъствието във всички държави-членки, повишаване на способностите и повишаване на готовността“, каза заместник-помощник генералният секретар на НАТО Джеймс Апатурай, който беше на официалната церемония в София. Той обърна внимание на личния състав на 40-те души, които ще са в щабните елементи, половината от тях ще са от съответната държава, а другата половина от останалите съюзници и посочи, че това е и символ на солидарността на НАТО.

На церемонията политическото ръководство на министерство на отбраната беше представено от зам.-министър Десислава Йосифова. Министър Николай Ненчев участва в неформална среща на министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз в Люксембург. Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов увери, че личният състав, който ще участва в активирането и дейността на щабния елемент ще даде всичко необходимо, за да бъде настина сътрудничеството и координацията на максимално високо ниво. В сградата на министерство на отбраната на бул. „Тотлебен“, където е разположен щабният елемент и се състоя церемонията беше външният министър Даниел Митов. Той заяви, че щабният елемент ще се занимава с координация по действията по осигуряване на колективната отбрана, координация по отношение на предстоящите учения и логистично и координационно планиране на евентуално разполагане на сили, ако това се наложи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика