Щонов: Ако настъпи газова криза, положението в България ще стане много тежко

19256
Щонов: Ако настъпи газова криза, положението в България ще стане много тежко
Снимка: БГНЕС

"Вероятността за нова газова криза е много голяма", предупреди министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. По думите му, ако газът от Украйна спре, положението в страната ни ще стане тежко, предава БНР.

"Това, което е добре за България е, че топлоцентралите имат възможност да преминат, да могат да работят на мазут. Това е, което ние в момента подготвяме като вариант при криза, но дори и тези централи да минат на мазут, те пак използват малко газ, за да се подгрява мазутът. Съответно, ако не осигурим алтернативна доставка през реверсивната връзка с Гърция, тоест тя в момента не е реверсивна, но може да се реверсира, се разглеждат два сценария там - може да тече или един милион кубически метра на ден, или три милиона кубически метра на ден. През първия месец след като започне кризата, очакваме да се справим, но на втория месец ще започне процес на ограничаване на индустриите", на мнение е министърът.

Ако спрат или дори намалеят доставките на газ от Русия, положението в България ще стане тежко, защото около 95 процента от потреблението на газ в страната идва от една тръба. При по-дълга криза - над 20-30 дни, при всички положения ще има последствия за бизнеса, допълни Щонов при откриването на конференцията "Природен газ - инфраструктура, пазари и услуги", организирана от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

Европейските газови хранилища са пълни на повече от 91%

Според  данните на Асоциацията на европейските оператори на подземни газови хранилища, за трите седмици от началото на септември е...

„Ако стане криза, всичко се развива в периода на няколко часа и няколко часа, в които газта може да остане в тръбите. В този период от 10 часа трябва да се пренастроят централите и да минат на алтернативното гориво“, уточни още Васил Щонов.

По думите му имаме много малък местен добив, който е под 0,5 милиона кубически метра на ден, което, сравнено със средното потребление през зимните месеци, е изключително малка и недостатъчна част.

Поскъпването на тока и дупката в НЕК

Само 200 млн. лева от задълженията за 1 млрд. лева на НЕК ще бъдат възстановени с увеличението на цената на тока с близо десет на сто, обясни още Щонов. По думите му, в момента се работи по предоговаряне на договорите с американските централи в Маришкия басейн и възобновяемите източници.

Бивш зам.-министър на САЩ: Путин да спре газа за ЕС

Според американският икономист Пол Крейг Робъртс, ако руският лидер врътне кранчето на ЕС, Брюксел веднага ще обърне гръб на САЩ. &bdq...

"Останалото ще се компенсира от други мерки - по-ефективно управление на предприятията и преговори за тези дългосрочни договори за изкупуване на енергията. Относно цената на тока - нека гледаме стъпка по стъпка", каза Щонов, а на въпрос кога ще бъде следващата стъпка препрати за отговор към ДКЕВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com