Синдикатът на МВР: Горанов се постави над закона като не ни отпусна пари

7730
Синдикатът на МВР: Горанов се постави над закона като не ни отпусна пари
Снимка: БГНЕС

С отказа си да предостави средства, дължими от МВР на служители, които са напуснали системата, финансовият министър Владислав Горанов постави себе си над гражданите и законите на страна.

Това се казва в изявление на Синдикалната федерация на служителите в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР).

Според синдиката това показва, че страната ни може да е правова държава де юре, но де факто законите нямат никакво значение и държавата в лицето на един министър може да решава дали да ги спазва или не. “Няма как да не се запитаме дали това е прецедент или е порочна практика? Дали няма след служителите в МВР, подобна съдба да сподели българските учители, лекари, социални работници и всички държавни служители?”, пишат синдикатите.

Освен това Горанов, подобно на своя предшественик Симеон Дянков, показва, че не прави разлика между привилегии и социални компенсации. “СФСМВР не смята, че може да образова министър Горанов, но като социалноотговорна организация се чувства длъжнa да спре политическото говорене и провокации и да разясни разликата между „привилегия“ и „компенсация“ пред обществеността".

Синдикатите посочват, че нееднократно са доказвали, че това, което министър Горанов внушава като привилегии (преференции) на държавните служители в МВР, в действителност представлява компенсация за ограничаването на техни права.

От федерацията намират, че последните изказвания в медиите на министър Горанов не само са откровена спекулация, но и “граничат с изнудване и оставят впечатление, че министърът на финансите е над законите в държавата и че за него конституцията и принципите, залегнали в нея са маловажни и че тяхното спазване е пожелателно, а не задължително”, се казва още в изявлението им.

Според синдиката, изказването на Горанов, в което казва „продължавам да смятам, че тези, които могат да бъдат набити на улицата, трябва да бъдат първа категория, а тези, които стоят зад бюра и не са изложени на такъв риск, трябва да бъдат трета категория,“ е унизително не само за служителите в МВР, но и за всички граждани.

Категоричният отказ да се изплатят дължимите обезщетения е нарушаване на законите, за което ще платят българските граждани, тъй като в момента са заведени стотици граждански искове и българските данъкоплатци ще трябва да платят адвокатски хонорари и начислените лихви към неизплатените обезщетения.

От федерацията, поздравяват вътрешния министър Румяна Бъчварова, за нейната категорична позиция в защита на служителите в МВР и настояват те да получат извинение от Волен Сидеров. Именно подобна защита, очакват служителите в МВР от страна на политическото ръководство.

СФСМВР счита, че с постъпката си народните представители от Атака за пореден път унижават служителите в МВР и уронват авторитета на Народното събрание и на всички държавни институции.

В същото време синдикатите са изненадани от факта, че министър Бъчварова подкрепя своя колега Горанов и смята, че неговият ултиматум е правилен и справедлив. Изненадани са и от готвените в МВР оптимизации, които не са консултирани със социалните партньори и гражданските организации.

Бъчварова: Решението на Цацаров за имунитета на Сидеров е правилно

Депутатският имунитет защитава народните представители при изразяване на свободно мнение по важни въпроси, а не за да ги пази, когато н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика