След десет дни ще е ясно кои депутати е взел Цацаров на мушка

11815
След десет дни ще е ясно кои депутати е взел Цацаров на мушка
Снимка: БГНЕС

За двама депутати се знае със сигурност, че ще им бъде поискан имунитетът, освен това мисля, че ще се стигне до искания, свързани с не по-малко от 5 народни представители. Исканията ще бъдат направени едновременно, обяви главният прокурор Сотир Цацаров преди днешното заседание на ВСС, предаде БГНЕС.

Двамата, за които вече се знае, че ще им се иска имунитетът са Цветан Цветанов, срещу когото има три дела в съда и Волен Сидеров. В момента се прави проверка на всички народни представители за образувани висящи дела от общ характер. Тя се очаква да приключи след около 10 дни и в зависимост от резултатите от нея ще бъдат направени искания за снемане на имунитет, поясни обвинител номер едно.

След проверката обаче ще се преценят и основанията за спиране на наказателните производства. Главният прокурор не каза кои са петимата депутати. Той обясни само, че към момента става дума за лица, които фигурират в регистрите на прокуратурата. Сред хората, на които ще се иска имунитетът, има и такива, които са депутати за втори, а може би за трети път. Той посочи, че има и представител не в родния, а в Европейския парламент, визирайки евродепутата Сергей Станишев.

"Исканията ще бъдат правени за всички народни представители, ще бъдат правени заедно за всички, за които са налице такива предпоставки по закон. Няма да бъдат правени избирателно по лица, по дела и по време", каза Цацаров.

Кое ще обоснове извода защо за едни сме избързали, а за други сме закъснели? Ние няма да закъсняваме, не го мислете това. Така с въпрос главният прокурор отговори на въпроса за имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Бившият вътрешен министър има три дела в съда. По две чу на първа инстанция вече оправдателна и осъдителна присъди. Първите заседания по тях на втора инстанция са насрочени за началото на ноември. Третото дело срещу Цветанов, което не успя да приключи дори и на първа инстанция обаче бе спряно именно заради депутатския му имунитет. Оказа се, че Цветанов все пак е писал до Цацаров. "Писмото е получено, но мисля, че по отношение на това дали народният представител може да предизвика сваляне на имунитета си с писмо до главния прокурор или с едностранен отказ – това бе представено и при предния парламент. Законовото положение е ясно: първо искане, после отказ", подчерта главният прокурор.

Цацаров не поиска да уточни колко точно ще бъдат исканията към момента с мотива, че проверката не е приключила. Той бе категоричен, че до края на ноември това трябва да приключи и не могат да държат нещата в състояние на неизвестност и да се спекулира с такава неизвестност. Така със сигурност е ясно, че най-много до десет дни, какъвто е максималният срок на проверката, ще се знае за кои депутати има производства и ще им бъде поискан имунитетът.

Цацаров се цели в още депутати, освен Цветанов и Сидеров

Осем народни представители са на мушката на главния прокурор Сотир Цацаров. Това гласи неофициална информация. Според нея бройката дори...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика