Служебният министър на културата няма против да прехвърли Ларгото на общината

17045
Служебният министър на културата няма против да прехвърли Ларгото на общината
Снимка: БГНЕС

Конкурс за директор на Националния филмов център ще бъде обявен скоро, заяви министърът на културата в служебното правителство Мартин Иванов.

Служебният министър на културата обясни, че още първия ден бил говорил с директора на НПМ "Шипка-Бузлуджа" Данчев, след като бил провел разговор с Бакалов. Не е имало секунда без охрана на нито един от тези национални обекти. Експертите ни се събраха и е подготвено решение за постановление в МС. На заседанието на МС се надявам Националният исторически музей, Музеят за чуждестранно изкуство и паметникът Шипка-Бузлуджа да бъдат обявени за национални обекти и да бъде поета охраната по тях от МВР, заяви Иванов.

Той обясни, че вчера е провел разговор с вътрешния министър и главния секретар на МВР да се провери доколко е възможно да бъдат обвени за национални обекти и 29-те регионални исторически музея.

Театралният сезон това е изключително наболяла и притеснителна тема. Към момента недостигащите средства за първото полугодие са 4,6 млн. лв., като очакването е до края на годината да се удвоят, обяви Иванов. Той добави, че въпреки че картината е притеснителна, до този момент министерството не е спряло плащания към театрите и оперите, но има сериозен риск за театралния и оперния сезон, който започва през септември. Иванов информира, че ще проведе разговори по темата с премиера, ако трябва и с президента, но театралният сезон трябвало да се гарантира.

Служебният министър информира, че темата за Ларгото за него е много важна и няма да бъде оставена за следващото правителство, но единственото решение можело да дойде съвместно с общината. Готов съм на всякакво сътрудничество и компромиси с общината, ако прехвърлянето на Ларгото като собственост на общината би решило проблемите, нямам нищо против, допълни той.

Иванов добави, че темата за Националната гимназия за изучаване на древни езици и култури присъства в дневния ред на министерството и не е оставена. Сигурен съм, че може да се намери разумно решение.

Във връзка с другата важна тема-Националната стратегия за културата, Иванов коментира, че в последните години работата по нея била "замряла", но сега продължавала. Той щял да даде начало на обсъждане по стратегията, а логично било следващото, а не служебното правителство да приеме подобен стратегически документ.

Един от заместници му, Виктор Стоянов, небезизвестно лице от протестите против кабинета "Орешарски", пък обясни, че е човек с гражданска позиция не от вчера, бил публична личност от дълги годи насам и това, че имал критичен поглед върху състоянието на държавата щяло да е от полза в новата работа. Чудех се дълго време дали да приема предложението от президента и премиера. Мотивацията ми е, защото искам да си отговоря на въпроса защо никой в България не мисли за култура, това за мен е шанс да помогна на гилдията, обясни Стоянов. Искам следващото правителство да поеме сериозни ангажименти към българската култура, на една страна не са й нужни само инфраструктурни проекти, без култура една страна е загубена, добави той.

Другият заместник на министъра на културата Боил Банов, пък имал задачата да събере пълна информация за културните обекти, на които са нанесени щети от природните бедствия, за да бъдат включени към искането за компенсация от ЕК.

Столична община иска да "прилапа" ремонтираната сграда на Класическата гимназия

Столична община иска да си вземе обратно ремонтираната за 2,2 млн. лв. по европейски проект сграда на Националната гимназия за древни е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика