Служебното правителство ще строи истинска ограда на границата с Турция

39263
Служебното правителство ще строи истинска ограда на границата с Турция
Снимка: БГНЕС

Ще се отделят средства и ще се подготви проект за цялостно покриване на границата с Турция, откъдето върви основният бежански поток. Това каза министър-председателят Георги Близнашки пред журналисти, предаде Агенция "Фокус".

По думите на министър-председателя е бил разгледал специален доклад за бежанския поток по време на срещата с МВР днес, която беше водена от вътрешния министър Йордан Бакалов.

"2 милиона лева на месец струва командироването на служители на МВР по границата, в Турция в момента има над един милион потенциални нелегални мигранти, за които маршрутът минава през България", каза Бакалов.

Армията е похарчила близо 1 млн. лв. за оградата с Турция

До момента Българската армия, която изгражда 30-километрова ограда на границата ни с Турция, е направила 944 835 лева разходи. Една тр...

"Без да претендирам за точност ще кажа, че 131 километра е останалата сухоземна част от българо-турската граница. Ако приемем за база цената за изграждането на 30-километровата ограда, по груби сметки отиват около 40 милиона лева. Ние в момента за 12 месеца харчим 24 милиона лева като лишаваме българските граждани от сигурност, полицейско присъствие, от по-ефективна борба с контрабандата, от превенция на ПТП-тата", добави главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

"Представени бяха оценки за оперативната обстановка в страната, състоянието на различните системи, борбата най-вече с бедствията, въобще начинът, по който се взимат решения, за да се противодейства и на организирана престъпност, и на сполетелите ни природни бедствия, превантивната работа. Център на внимание бяха преди всичко въпросите за предстоящите избори и познатата до болка тема, предотвратяването на онова болезнено явление, което възмущава цялото ни общество – търговията с гласове. Лично моето участие беше свързано с една политическа оценка на обстановката. Поставени бяха основните проблеми, набелязани бяха и целите. Крайната цел е една, тя не може да бъде друга – да възстановим доверието на българските граждани в нашите политически институции и да покажем на света, че сме цивилизованата европейска държава, която е в състояние да организира и произвежда нормални избори, които да дадат легитимен резултат", допълни още той.

Оградата на границата с Турция се превръна в една от многото саги на кабинета Орешарски. Най-много за оградата говори името ѝ - инженерно съоръжение с дължина 30 км - от пирамида 206 (село Лесово) до пирамида 268 (село Крайново). Проектът достигна 9,6 млн. лева, а от два документа за избор на изпълнители за доставка на материалите за стената, публикувани от Агенцията за обществените поръчки (АОП), стана ясно, че най-големи договори са сключили две компании - "Интерком Груп" и "Завод за пружини" - съответно за 3 990 308 лв. и 3 313 608 лв. Във втората фирма член на директорския борд е Александър Минчев - председател на общинската организация на БСП в Казанлък.

Към 30 юни от българска армия обявиха, че очакват разходите по строежа на телената ограда да достигнат 1,5 млн. лева.

Павел Чернев набира доброволци да пази българо-турската граница

Известният с думите си, че ще отиде в Крим да защитава православието бивш член на "Атака" Павел Чернев подхвана нова инициатива - този ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика