Смекчиха визията за отношенията с Русия. В нея отново се говори за хибридна война

20335
Смекчиха визията за отношенията с Русия. В нея отново се говори за хибридна война
Снимка: БГНЕС

Съветът по сигурността направи втори опит да завърши позицията на България за срещата на върха на НАТО. Документът, която обявява Русия за заплаха, е редактиран до късно снощи и тази сутрин е представен наново на служебния премиер Георги Близнашки.

„Визият 2020” на военния министър Велизар Шаламанов е претърпяла известна промяна. Текстовете, които директно посочват Русия като заплаха, са смекчени, но запазват смисъла за променената среда за сигурност след анексирането на Крим от руската федерация, информира bTV.

Шаламанов: Ще има нова версия на стратегията "Визия 2020"

Ще бъде изработена нова версия на стратегията за отбраната на България до 2020 година. Това обяви военният министър Велизар Шаламанов, ...

Формулировката за хибридната война е запазена. В документа е запазен и ангажимента за 1,5% от БВП за отбрана още през 2015 година и отделяне на 15% от военния бюджет за инвестиции в отбраната. Сега нивото е по-ниско и служебното правителство трябва да посочи пътя за излизане от ситуацията, категоричен е Шаламанов.

В момента тече последна редакция на документа, на базата на внесените предложения от всички участници, както и на базата на дискусиите и позициите, заети на ЕС от 30 август, информира БГНЕС.

На въпрос дали в него ще има махане на понятието "информационна война" или ще бъде трансформирано по някакъв начин, Велизар Шаламанов коментира днес каза, че понятието съществува във военната доктрина на РБ от 1999 г., така че това не е нов термин. Министърът взе участие в откриването на учебната година във Военната академия "Г.С. Раковски".

Колкото до това дали новият документ, който е представен днес на заседанието ще бъде ли много по-различен от втория вариант,  Шаламанов поиска да се даде възможност на експертите и журналистите да дадат тази оценка. Той добави: "За мен това е един нормален процес на разработка на документ, който изхожда от експерти, преминава през обсъждане на ниво министри. Това е един документ, по който ние имаме много степен на съгласие и неговия дух отразява позициите, които България заема в рамките на НАТО и ЕС".

Близнашки за "Визия 2020": Предупредих, че текстове, несъгласувани с премиера, не могат да се публикуват

Бях строг, предупредих, че текстове, несъгласувани с премиера, не могат да се публикуват. Това заяви служебният премиер проф. Георги Бл...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика