Сметната палата не можела да контролира изцяло как се харчи партийната субсидия

5642
Сметната палата не можела да контролира изцяло как се харчи партийната субсидия
Снимка: БГНЕС

Към края на септември ще приключат одитите на политическите партии, обяви пред БНР председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

След като годишните финансови отчети и декларациите на дарителитесе публикуват на интернет страницата на Сметната палата, законът възлага на Сметната палата извършване на задължителни одити на политическите партии и тези одити трябва да се извършат в рамките на шест месеца, така че към 30 септември трябва да са приключили одитите на всички политически партии, които получават държавна субсидия, които са настанени в имоти общинска или държавна собственост или които са участвали в избори миналата година. И тези задължителни одити са много подробни, това са едни обстойни проверка, които включват и фактическа, и документална проверка. Т. е. проверяват се съответните документи, с които се удостоверяват приходите и разходите, извършава се проверка на място в тези имоти дали се използват по предназначение. Така че при тези проверки, вече, които са същинските проверки, вече ние имаме информация дали фактите и обстоятелствата, посочени в годишния й финансов отчет, са такива, каквито са посочени.

Хората на Бареков писнаха за субсидията: Всичко сме дали, просто има файл на PDF

Към момента ПП "България без цензура" е подала всички изискуеми документи за годишния си финансов отчет в Сметната палата. Техническото...

Цветан Цветков обясни, че Сметната палата няма как да контролира изразходването на субсидията за дадена партия в частта й "други разходи".

"Ние извършваме обстойни проверки на разходите. Сега проблемът, който съществува, е, че член 29 от Закона за политическите партии, който определя начина на разходване на субсидията, е много общ, не е прецизиран. Там е записано,че субсидията, която им е предоставена, и не само субсидията, но и техните приходи, които формират собствени приходи от издателска дейност, от членски внос и от наеми от имоти, които са тяхна собственост, се харчат във връзка с участието на партиите в избори, за поддържане на техните партийни структури, за организационни разходи за организиране на различни мероприятия и следва тук един много общ текст "и за други, присъщи за дейността на партията разходи". Именно тук този общ текст затруднява един по-прецизен контрол върху начина на разходване на субсидията", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика