Социалното министерство предложи увеличение на заплатите и пенсиите

37025
Социалното министерство предложи увеличение на заплатите и пенсиите
Снимка: БГНЕС

380 лева минимална работна заплата от догодина - при тези разчети социалният министър Йордан Христосков представи плановете за реформи при пенсионирането и осигуряването. Освен заплатите се планира и увеличение на пенсиите. То обаче ще е минимално, в зависимост от това с колко поскъпва животът и колко се вдигат осигурителните доходи.

В социалното министерство представиха официално дългоочакваните предложения за пенсионната реформа, предаде КРОСС.

Рекорден брой "млади пенсионери" отчете НОИ

НОИ отчита рекорден бум на новоотпуснатите пенсии – цели 70%. От януари до септември така наречените "млади възрастни” в си...

Промени за възрастта за пенсиониране

Първото предвижда запазване на старата стъпка с по 4 месеца на година, до достигане на 63 години за жените и 65 години за мъжете. Вторият вариант предвижда изравняване на възрастта за мъже и жени на 65 години през 2036-та година, третият вариант - през 2028-ма година, а четвъртият вариант предвижда изравняване на възрастта според годината на раждане.

За ранното пенсиониране, на което имат право миньорите например, са разработени 4 варианта за промени. Правото им да се пенсионират по-рано от останалите ще се запази, въпреки плавното увеличение на възрастта. За работещите в специализираните ведомства, като полицаи и военни, се предлага въвеждане на пенсионна възраст, каквато за тях в момента няма.

Промени в осигурителния стаж за пенсиониране

Предложенията за 1 и 2 категория труд се отнасят до това да се запазят сега действащите разпоредби до 2029 година. Предлага се възрастта за пенсиониране да нараства спрямо избрания модел за 3-а категория труд. Ако в 3 категория труд има по-плавно нарастване на възрастта, плавно ще нараства тя и за 1-ва и 2-ра категория труд.

Осигуровката за пенсия се вдига на два пъти с по 1%

Осигурителната вноска за пенсия да бъде увеличена с 1% и да стане 18,8% от дохода още догодина. Това е включено в краткосрочните мерки ...

Промени в размера на осигурителните вноски

Мисли се и за промени в размера на осигурителните вноски заради задълбочаващите се дефицити. Подобни препоръки се правят от авторитетни международни организации, изтъкна министър Христосков. Ако не се повишат вноските, това води до позитив като намаляване на сивата икономика, а за работодателите означава и по-ниски разходи за труд.

Увеличаване на осигурителната вноска за пенсия и за безработица с по 1 процент от догодина или от 2016-та година, са двата варианта, предлагани на следващото правителство от консултативния съвет. И двата варианта предвиждат още вдигане на вноската за универсалния пенсионен фонд от 5 на 6 процента през 2017-та година, както и още едно повишение на вноската за пенсия с 1 процент през 2019-та година. Ако това бъде прието и въведено от 2015-та година, ще бъдат осигурени 225 милиона лева допълнителни приходи във фонд Пенсии и още 204 милиона приходи във фонд Безработица.

Мисли се и за подобряване на събираемостта от вноски, като отново се обмисля наказателна отговорност за невнасянето на вноски още от 2015.

Обвързване на МОД с минималната работна заплата

Задава ли се бум на броя на пенсионерите у нас?

Замразените стаж и възраст за пенсиониране и несигурността как ще се променят условията от 1 януари очаквано карат хората да не отлагат...

В същото време важен фактор в предвижданите промени е търсена финансова стабилност. Обмисля се обвързване на максималния осигурителен доход (МОД) с минималната работна заплата. Вариант 1 е МОД да е 8-10 минимални работни заплати. Вариант 2 - той да се променя спрямо промяната в минималната работна заплата. Този вариант обаче е по-сложен, според експертите. Резкият скок на максималния доход крие известни рискове като укриване на разходи, както и високи разходи за държавния бюджет.

Предлага се по-труден достъп до инвалидни песнии, както и инвалидната добавка за пенсионерите да отпадне.

Кои варианти ще бъдат избрани, ще решат новите управляващи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика