Софиянски: Правителството няма да вземе добра лихва от външния заем

14700
Софиянски: Правителството няма да вземе добра лихва от външния заем
Снимка: БГНЕС

За какво ще отидат 16 млрд. лева заем? Задължително е да има емитиране на този дълг, категоричен беше бившият кмет на София и бивш служебен премиер Стефан Софиянски.

Нямаме добър икономически растеж и трябва да търсим начин да осигурим бюджета, което може да стане само с пари отвън. Вторият въпрос обаче е дали това правителство е способно да направи добра емисия – според мен Министерският съвет не може да се справи. В парламента е същото – няма компетентен дебат, само приказки на ниско ниво и личностни нападки, каза Софиянски в сутрешния блок на Нова телевизия.

16 млрд. лева заем: Патриотите, БДЦ и независимите нямат ясна позиция

Твърдо засега има 107 гласа „за” новия заем от 16 млрд. лева – ГЕРБ плюс Реформаторския блок. Твърдо против са 97 деп...

Как се плащат пари, за да имаш „за всеки случай”, възмути се бившият кмет на София. И посочи – това, което вземаш като заем, трябва да е с лихва, която е по-добра т.е. по-ниска от тази, при която ще се погасяваш. Това трябва да е основният критерий, добави той.

Извън парите, които дължим и трябва да рефинансираме, са парите за развитие на България. Лично аз бих ги харчил за третокласната пътна мрежа, това е много необходимо. Другото е, че закъсняваме с усвояването на еврофондовете – значи трябва да използваме парите, за да тръгнат проектите и да влезем в ритъм, смята Софиянски.

Финансистът Стоян Александров се съгласи, че презентацията на цялата програма е лоша. За пръв път чух сега от Гроздан Караджов, че ще рефинансираме и заеми с падежи след 2017 година, посочи той. Ежегодно сме изкупували обратно дълг, когато условията на пазарите са добри. Но едно е рефинансиране на дългове, а съвсем друго е бюджетният дефицит. Хубаво е да плащаме по-малка лихва по взети външни заеми, но да си спомним – в бюджета е заложено по 0,5% по-малък дефицит всяка година - от 3% през тази, 2,5% догодина и 2% през 2017 година. Законът изисква, че когато се гледа държавен бюджет, се гледа и тригодишната прогноза, за да е ясен хоризонтът пред държавата, обясни Александров.

Владислав Горанов е добър финансов министър, но типично за младостта е малко по-арогантен. Проблемът е, че той не си защити добре цифрите, каза Александров.

ДПС няма да подкрепи тегленето на 16 млрд. лева заем

Нямаме анализ дали тегленето на нов външен дълг от 16 милиарда лева е противоконституционно, но едно решение може да не противоречи н...

Дефицитът се формира от непланирани разходи, заяви Софиянски. И се обяви „за” дефицита, защото е необходима динамика, за да се повишат и доходите, но дефицитът трябва да се управлява внимателно, да е „на границата”, за да върви икономиката. Това не значи, че трябва да гледаме Гърция – да вземаме заеми накуп. Просто трябва да се харчи добре, за да се развие държавата, завърши бившият служебен премиер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика