Соня Найденова от ВСС с критика към министъра на правосъдието

18263
Соня Найденова от ВСС с критика към министъра на правосъдието
Снимка: БГНЕС

"Притеснително е, че един такъв важен избор - на председател на ВКС (Върховния касационен съд), няма да премине под председателството на правосъдния министър. Датата на този вот се знаеше много отдавна. Аз до този момент не съм чувала правосъден министър да пропуска такова гласуване". Така представляващата Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова коментира отсъствието на министър Христо Иванов от днешното заседание на органа.

Тя добави, че едва вчера ВСС е разбрал, че Иванов ще отсъства, въпреки че за посещението му в Литва се е знаело отдавна. В допълнение беше обяснено, че днешната дата е била първата възможна и е можело гласуването да бъде изместено. 

Плевнелиев няма да присъства на изслушването за шеф на ВКС

Държавният глава няма да присъства на публичното изслушване на двамата претенденти за поста. Присъствието на който и да е политик при п...

Относно избора за председател на ВКС, Найденова подчерта: „Той е много важен. Ще гласуваме така, както гласуваме на всички тайни избори - по системата за машинно гласуване. При нея няма компютър и няма как да се проследи кой как гласува“. В допълнение беше обяснено, че изборът на предстедател на ВКС е такъв, който ВСС прави за всеки съдебен ръководител.

Има политически натиск над ВСС стана ясно още тази сутрин. В тази връзка в ефира на bTV Найденова обясни: „Ние искаме реформиране на съдебната система, но ние искаме тези реформи да са резултатни и ефективни, а не повърхностни“.

Оставката на този състав на ВСС няма да реши проблемите. Господин Кънев (Радан Кънев - бел.ред.) може би очаква подмяна с правилните хора. Така представляващата ВСС коментира искането за оставка на органа.

По темата за отношенията с министър Иванов - те бяха определени от Соня Найденова като диалогични. Все пак тя нападна Стратегията за съдебна реформа, която беше приета от Народното събрание с голямо мнозинство. По думите на Найденова ВСС не е бил ангажиран в подготовката на пакета от мерки, а след това ситуацията била представена като „който не е съгласен с този стратегически документ, е враг реформата”.

Реформаторите искат ВСС да гласува за нов председател на ВКС с бюлетини

Реформаторският блок официално поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) да не използва електронната система за гласуване при избора на нов ...

Обявеният вчера доклад на Европейската комисия също беше засегнат.  По темата случайно разпределение констатациите наистина изглеждат критични. Докладът е оповестен вчера, но той се позовава на събития от миналата година и тези решения, които взе ВСС към края на миналата година все още не са отразени, отбеляза Найденова.

По нейните думи този процес е започнал още през 2013 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика