Спецкомисията гласува закона за разузнаването на второ четене

5690
Спецкомисията гласува закона за разузнаването на второ четене
Снимка: БГНЕС

Изпълнението на дейностите на Държавна агенция „Разузнаване” се осигурява и чрез използване на специални разузнавателни средства на територията на България при условията и по ред, определени със Закона за специалните разузнавателни средства.

Ген. Киров: Процесът срещу мен е поръчка на Цветанов

Не ми е леко, но нито съм изненадан, нито шокиран. За мен това дело е политическо от самия му зародиш. Това заяви пред бившият шеф на Н...

Това гласуваха депутатите от спецкомисията на НС на второ четене закона за националната разузнавателна служба (НРС), предаде БГНЕС.

Бъдещата агенция ще бъде под шапката на Министерски съвет. Тя ще придобива, съхранява, обработва, обобщава, анализира и предоставя разузнавателна информация. Депутатите гласуваха, че за осъществяване на контролни функции при провеждане на държавната политика в агенцията и с цел предотвратяване и разкриване на закононарушения в нея се назначава инспектор. Това се прави и за повишаване на качеството и ефективността на изпълнението на възложените функции и дейности. При дебата около промените свързани с това кой да назначава този инспектор депутати повдигнаха въпроса и за присъдата на бившия директор на НРС Кирчо Киров. Без да му споменават името депутатите казаха, че такъв тежък шамар върху службите не е имало и преди 1989 г. Да се откраднат 5 млн. лв.оперативни пари е невероятен скандал, смятат някои от тях и посочиха, че трябва да направят така, че никой да не си помисля това да се случи отново.

Депутатите приеха и предложението за председател и заместник-председатели на агенцията могат да бъдат назначавани лица, които са проверени за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия по Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия и резултатът от проверката е обявен по реда на същия закон.

Предстои законопроектът да бъде гласуван и в пленарна зала. Сега в него е записано, че законът влиза в сила от 1 ноември.

Бившият шеф на разузнаването бе осъден на 10 години затвор

Бившият началник на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров бе осъден на 10 години затвор и конфискация на половината му им...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика