Според Митов трябва да се засили охраната на външните граници на ЕС

4141
Според Митов трябва да се засили охраната на външните граници на ЕС
Снимка: БГНЕС

Обща декларация, която подкрепя държавите извън Европейския съюз, приели най-голям брой бежанци от Близкия изток - Турция, Йордания и Ливан, както и транзитните страни, беше приета на Конференцията на високо равнище, която се проведе в Люксембург и приключи късно снощи.

Срещата, председателствана от Върховния представител на ЕС по външна политика и сигурност Федерика Могерини, събра на едно място министрите на външните и вътрешните работи на ЕС, представители на страните от Западните Балкани, на Турция, Ливан, Йордания, както и редица европейски институции и международни организации. Тяхната цел бе да се обединят около цели и мерки, свързани с предизвикателствата, които бежанската криза и миграцията поставят пред страните от Източното Средиземноморие и Западните Балкани като основен маршрут на миграционните потоци от Близкия изток към Европа, съобщиха от правителствената пресслужба.

Пред ООН Митов призова за правна забрана за ядрени опити

Необходима е правно обвързваща забрана на ядрените опити, тъй като само по този начин режимът на разоръжаване и неразпространение ще бъ...

От българска страна в заседанието участваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на външните работи Даниел Митов.

„Много са предизвикателствата в контекста на миграционната криза. Турция, Ливан и Йордания вече четири години щедро подслоняват бежанци и ние трябва да ги подкрепим. България споделя позицията, че трябва да се засили охраната на външните граници на ЕС, обменът на информация, граничният контрол и сигурност, борбата с незаконния трафик на хора“, изрази българската позиция Даниел Митов.

Участниците в конференцията се обединиха около общи цели и действия за увеличаване на подкрепата за Йордания, Ливан и Турция, които са държавите, приели най-голям брой бежанци от Сирия, както и за подкрепа за всички засегнати транзитни страни, с цел укрепване на капацитета им за прием и регистрация на търсещите убежище и за противодействие на незаконния трафик на хора. Мерките предвиждат и партньорство със страните на произход с цел ограничаване и спиране на миграционните потоци от първоизточника.

Трите държави – Ливан, Турция и Йордания ще получат икономически стимули, техническа и хуманитарна помощ заради факта, че на територията им има най-голям брой бежанци от Сирия. Това бе единият от основните акценти в приетата декларация и едно от предложенията на България във връзка с текстовете в документа.

Митов: Авио ремонтите в Полша ще ни спестят 20 млн. лв.

За България е важно да разчита на Полша като съюзник в рамките на НАТО, за да ремонтира двигателите на бойната ни авиация, за да може д...

Друг важен акцент в декларацията е положителният пример, който дават България, Гърция и Турция с подписването през м. май т. г. на междуправителствено споразумение за създаването на тристранен център за полицейско сътрудничество на ГКПП Капитан Андреево. Такива примери спомагат за укрепване на ефективното управление на границите и ще бъдат поощрявани, пише още в декларацията.

„ЕС е общност, която в добрите времена споделя ползите от своето единство. В трудни времена, обаче, сме задължени да споделяме и общите отговорности, които тази общност носи със себе си“, заяви още Митов.

Той подчерта, че една от целите на конференцията е да се уеднакви подходът към миграционната криза на трите типа държави, подложени на бежански натиск – държави-членки на ЕС и на Шенген, членки на ЕС, които не са част от шенгенското пространство и страни-кандидатки за членство ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика