Станишев: Трима съдии в КС, които са там заради ГЕРБ, подкрепиха Пеевски

30744
Станишев: Трима съдии в КС, които са там заради ГЕРБ, подкрепиха Пеевски

Учудващо единодушие по отношение на решението на Конституционния съд, с което Делян Пеевски на практика получи разрешение да се върне в Народното събрание, демонстрираха най-популярните политически фигури в парламента.

"Решенията на КС не се коментират, те се изпълняват" - това заяви и лидерът на БСП Сергей Станишев в Народното събрание, предаде bTV. Той обаче подчерта, че "трима конституционни съдии от квотата на ГЕРБ са гласували в подкрепа на Пеевски".

Кънев: Членовете на КС са били подложени на системен натиск

Членовете на Конституционния съд са били подложени на системен натиск през целия период от време. „Имаше данни през цялото време...

В днешния материал в рубриката Actualno.com има пълна справка затова кой съдия как е гласувал. Според оповестените резултати, като съдии от квотата на ГЕРБ биха могли да се броят Гроздан Илиев, който влезе в КС през миналата година точно с подкрепата на ГЕРБ и Борис Велчев, който е назначен от Росен Плевнелиев, а Плевнелиев стана президент на България като номиниран кандидат от ГЕРБ. Не е ясно кой е третият съдия, визиран от червения лидер.

В коментар защо левицата не е подкрепила проекторешението на „Атака” за недопускане на сирийски бежанци на българска територия, лидерът на БСП посочи, че трябва да се разграничи контролът на границите от идеи, които нямат нищо общо с ангажименти на България по европейски и международни конвенции и дори с елементарна човещина към хора, които са без дом и препитание.

„Вторият въпрос е принципен – като европейска държава готови ли сме да оказваме помощ на хора, които са в такова бедствено положение? Третата страна и по това очаквам днес да докладва на открито изслушване на вътрешна комисия министърът на вътрешните работи каква подкрепа очакваме от ЕС и каква подкрепа може да предостави ЕС за България, защото виждаме, че ситуацията е достатъчно трудна”, заяви Сергей Станишев.

„Четвъртият въпрос е какво правим, за да няма такова напрежение сред българските граждани там, където има струпване на бежанци. Неслучайно и председателят на парламента каза, че има възможности тези хора, които огромна част от тях са хора в бедствено положение и са истински бежанци, могат да бъдат разпределени по територията на страната в различни общини, така че да не се създава напрежение и въпросът да решава”, добави той.

Местан: Орешарски предложи Пеевски

"Кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС е на премиера Пламен Орешарски. Тя бе съгласувана, разбира се, с ръководствата...

По думите му последният въпрос е каква е ефективността на работата на българските служби, защото те носят отговорността за това да няма инфилтриране на хора с радикални възгледи и терористи. „На всички тези въпроси трябва да се търси рационален и отговорен отговор”, посочи Станишев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com