Станишев подкрепи комисията "Юнкер"

14031
Станишев подкрепи комисията "Юнкер"
Снимка: БГНЕС

Днес ще подкрепя Комисията на Юнкер, защото такъв трябва да е демократичният подход. Това е важен политически договор с европейските граждани. Това заяви лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев по време на дебата за избор на новата Европейска комисия.

"Жан-Клод Юнкер получи нашата подкрепа като председател, след като даде ясна заявка за промяна в приоритетите. Основната линия на тази промяна е планът му за 300 милиарда инвестиции в нови работни места, конкурентоспособност и растеж", посочи Станишев.

Той подчерта с подкрепата за новата Комисия, ПЕС подкрепят и комисарите-социалисти, които показаха високо ниво на експертност и ангажираност по време на изслушванията, предаде БГНЕС.

"Балансът в Комисията беше подобрен в хода на преговорите. Благодарение на усилията на Групата на социалистите и демократите, имаме по-добро представителство и нито едно важно решение не може да бъде взето без подкрепата на нашето семейство", категоричен е Станишев.

Той също така даде да се разбере, че подкрепата не е безусловна и евродепутатите социалисти ще следят за изпълнението на поетите ангажименти от страна на Юнкер.

"И не на последно място ще подкрепя Комисията, защото, ако искаме промяна, трябва да участваме в нея на всеки етап", каза още Сергей Станишев.

Новата Европейска комисия с председател люксембургеца Жан-Клод Юнкер, която трябва да встъпи в длъжност в началото на ноември, беше одобрена от Европейския парламент. Екипът му получи 423 гласа от консерваторите от ЕНП, социалистите и либералите, които сформираха голяма коалиция в рамките на парламента. 209 евродепутати гласуваха против, а 67 се въздържаха.

Сред своите приоритети Юнкер посочи приемането на нови директиви за създаване на единен пазар за дигиталните услуги, нов енергиен съюз на ЕС с амбицията за превръщането му в "номер едно в света" в областта на възобновяемите енергийни източници и нов съюз на капиталовите пазари с всички страни членки на ЕС, който да стане факт до 2019 г. и да даде на компаниите, най-вече на малките, по-големи възможности да заемат пари, без да се обръщат към банки.

Европейският парламент даде зелена светлина за новата ЕК

Новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер, която трябва да встъпи в длъжност в началото на ноември, беше одобрена от Евро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика