Стоянова: Бюджетният дефицит може да достигне близо 4%

16600
Стоянова: Бюджетният дефицит може да достигне близо 4%
Снимка: БГНЕС

Дефицитът в бюджета може да достигне до близо 4%, а страната ни задължително ще трябва да поеме поне 4 млрд. лева нов дълг. Това заяви председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова след срещата на депутати с финансовия министър, предаде БНР.

"Дефицитът, който се финансира с допълнителен дълг, ще бъде с милиард и половина повече от този, който беше приело предходното правителство. Тоест, милиард и половина допълнителен дълг ни е нужен, за да финансираме тези разходи до края на годината. Първо. Второ. Необходима е разликата от тези милиард и половина до четири милиарда за подкрепа на банковата система", заяви Стоянова.

Порожанов: Дефицитът ще мине 1 млрд.лв.

Дефицит от над 1 млрд.лв. ще се оформи в бюджета още през юли. Това е резултатът от ревизията на служебния кабинет. При тов...

От една страна, трябва да бъде осигурена ликвидна подкрепа на една банка след клиентската паника през юли, която е съгласувана с Европейската комисия. От друга страна, трябва да бъдат намерени средства, за да се попълни Фонда за гарантиране на влоговете с 1,7 млрд. лева, ако се наложи изплащане на гарантираните вземания.

"Първата опция е допълнителен дълг на държавата с издаване на емисия от държавни ценни книжа, сумата от която ще бъде дадена от държавата на фонда на заем, тоест тя ще бъде върната, но не сега, във времето и ще бъде върната с лихва, по-висока от лихвата, която ще плати държавата по тези ДЦК. Втората опция е вместо ДЦК, да се даде възможност на фонда да емитира облигации, които обаче трябва да бъдат държавно гарантирани, което също е елемент на Закона за държавния бюджет. Тази опция означава, първо, доста сериозни изменения в наредби на БНБ, които да дадат легално определение за този вид ценна книга, която евентуално фондът ще може да емитира. Второ, в самия Закон за Фонда за гарантиране на влоговете, за да се даде такова право на фонда, защото той в момента няма право да емитира каквото и да било. Трето, трябва да се провеждат сериозни разговори с банките, как те биха се отнесли за купуването на такава ценна книга и колко тя би струвала", посочи Менда Стоянова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика