Стойнев нападна председателя на ДКЕВР за невлезли в сила актове срещу ЕРП-тата

18978
Стойнев нападна председателя на ДКЕВР за невлезли в сила актове срещу ЕРП-тата
Снимка: БГНЕС

Доволен съм относно държавната реакция за ЕРП-тата, заяви бившият енергиен министър Драгомир Стойнев. По думите му по времето на Орешарски БСП била съставила над 2 хил. акта на ЕРП-тата, но сегашният председател на ДКЕВР Светла Тодорова не ги била подписала и още не ги е подписала, което им пречело да влязат в сила, „въпреки че повдигнах въпроса пред парламента”, нападна Стойнев. Той добави, че все още е в сила процедурата за отнемане на лиценза на ЕРП-тата, която стартира през миналата година. Но пропусна да спомене, че ако лицензът на ЕРП-тата бъде взет, то НЕК трябва да им плаща, за да ползва електропреносната мрежа, тъй като тя е собственост на ЕРП-тата. А без електропреносна мрежа ще има проблеми с тока. Стойнев и не каза още, че нито един от 2-те хиляди акта не е основание по смисъла на закона да бъде взет лиценза на което и да е ЕРП.

Платихме 100 млн. лева на американските централи, за да може да започнат преговори за намаляване на цената на изкупуване на тока, продължи Стойнев. И призна, че тези пари НЕК ги е дължала на „Марица Изток 1” и „Марица Изток 3”. Бяхме пред подписване на меморандум, но дойде политическата криза и не успяхме. Сега обаче мисля, че правителството продължава разговорите и може да разчита на БСП за подкрепа. Чуждестранните инвеститори трябва да спазват правилата, каза Стойнев.

Щонов върна на Стойнев: Защо не изпълни разпореждането за спиране на "Южен поток"?

Жестоката разправия кой е виновен и за какво по отношение на провала с „Южен поток” продължава да кънти по медиите. Пред Б...

Всеки, който иска да си припомни пълното развитие на темата "Цената на тока", може да го направи ТУК!

Никога не съм имал проблем да говоря с Москва, Брюксел и Вашингтон за големите енергийни проекти. За това се иска кураж, каза убедено Стойнев в предаването „Лице в лице” на bTV. И цитира думи на вицепремиера Румен Бъчваров, с които тя заяви, че Бойко Борисов е спрял три руски енергийни проекта – „Южен поток”, АЕЦ Белене и Бургас-Александруполис.

От това България загуби в икономически и политически аспект, категоричен беше Стойнев. Аз помня как г-н Борисов ме наричаше пощальон, но не мога да говоря в този език. По мое време имаше силна европейска коалиция – тогава се стремяхме да реализираме строителството, а чак след това се определя статута, когато имаме готов газопровод, повярва си бившият енергиен министър относно „Южен поток”. Да, ние трябва да спазваме еврозаконодателство – бях подготвил нашата защита, но сегашното правителство трябваше да представи как реагира Брюксел. България не е виновна за спирането на „Южен поток”, обясни Стойнев и отрече, че Орешарски е спрял проекта. Според него Борисов го е направил – така била казала Бъчварова.

Пенсионната реформа

Викат представители на ЕРП-тата пред Комисията по енергетика

Относно темата от последните няколко дни, свързана с недоволството на част от гражданите, основно в района на „Енерго Про” ...

БСП иска за тези хора, които влязоха след 2000-та година на пазара на труда, да има съобразено с демографските тенденции увеличение на стаж и възраст. Но за тези, които през 90-те години изнесоха българската икономима, увеличение на стаж и възраст, не можем да се съгласим да има непрекъснато. Това каза по адрес на пенсионната реформа бившият енергиен министър Драгомир Стойнев, твърдейки, че Столетницата винаги е имала последователна позиция по въпроса.

Победата на „Сириза” в Гърция показва, че лявото има перспектива, а дясното навлиза в дълбока криза. Очаквам и в Испания да има такъв резултат, където „Подемос” набира сила. Неолибералният модел е провален - да не забравяме, че в Давод признаха, че 1% от хората на Земята владеят 99% от световното богатство. Затова се и появяват вече революционни нагласи, смята Стойнев.

На въпрос дали Стойнев се замисля, че в Гърция ПАСОК дори не влезе в тамошния парламент т.е. „Сириза” е нещо ново и дали няма в България да се появи нова лява партия, докато в БСП се броят на млади и стари милионери, бившият енергиен министър отговори, че всичко зависи от предлаганата политика и от това кой я предлага. Отдавам конфликта между „млади и стари” (бел. ред. – Георги Кадиев и Кирил Добрев срещу Димитър Дъбов) на разочарованието от два поредни загубени вота – европейския и парламентарния. Считам, че е време да спрем да говорим пред медиите и трябва да се сплотим вътрешно, за да вървите напред, поясни Стойнев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика