Съдия Даниела Атанасова ще гледа второто дело за Цветанов

10339
Съдия Даниела Атанасова ще гледа второто дело за Цветанов
Снимка: БГНЕС

Второто дело на Цветан Цветанов за длъжностно присвояване във Върховния касационен съд (ВКС) е нарочено за 18 юни, съобщи БГНЕС.

Тази сутрин, при случайното разпределение, делото се падна на съдия Даниела Атанасова. Останалите съдии в състава, който ще гледа оправдателната присъда на бившия вътрешен министър, са Цветинка Пашкунова и Мая Тонева.

И за Цветанов съдиите ще се разпределят публично

ВКС ще направи публично разпределение на делото на Цветан Цветанов, по което той е подсъдим за длъжностно присвояване, съобщават от с...

Припомняме, че делото, по което бившият вътрешен министър и настоящ зам.-председател на ГЕРБ бе оправдан, стига до последната трета инстанция по протест на Софийска апелативна прокуратура. Протестът е срещу решението на Софийския апелативен съд от февруари тази година. С него апелативните магистрати потвърдиха присъдата на колегите си от градския съд от май миналата година и оправдаха Цветан Цветанов за длъжностно присвояване на 50 хил. лв. в полза на бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров.

Според обвинението, бившият вътрешен министър през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г., е присвоил пари от бюджета на МВР, с цел да набави облага за бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по ЗМВР, в общ размер на около 50 000 лева.

Цветанов има и една осъдителна присъда, потвърдена на две съдебни инстанции, която също стигна до последната трета. И по нея делото във ВКС беше разпределено публично. То е насрочено за 17 април тази година.

Осъдителната присъда Цветанов получи по делото за отказаните СРС-та. С нея Цветанов бе признат за виновен по обвинение за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване срещу 3 лица и получи 4 години лишаване от свобода при първоначален "общ" режим, както и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години.

НСО ще остане на подчинение на президента, заяви Цветанов

Мога да заявя категорично, е че Националната служба охрана ще остане на подчинение на президента. Така тя ще бъде равноотдалечена и от ...

Третото дело срещу бившия вътрешен министър няма да стигне дори до втора инстанция – то е във връзка с мобилното подслушване. По него прокуратурата се отказа да поддържа обвиненията, които повдигна по делото и съдът го оправда. По него бившият вътрешен министър беше подсъдим с тримата бивши директори на СДОТО, след като на 3 февруари 2014 г. Софийска градска прокуратура внесе в СГС обвинителен акт срещу него и срещу бившите директори на СДОТО - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. И тримата също бяха оправдани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика