Съдията, осъдил Цветанов: Не ми е оказван натиск

17150
Съдията, осъдил Цветанов: Не ми е оказван натиск
Снимка: БГНЕС

"Върху мен не е оказван никакъв натиск, като дори не сме водели разговори със съдия Янева по това дело. Натискът, който се оказва от изказванията на защитата на Цветан Цветанов и по-специално от адвокат Ханс Петер Ул, е политически. Това е обидно за България".

Това казва съдия Тони Гетов, цитиран от пресцентъра Софийски градски съд, който днес се яви по своя молба пред комисия "Професионална етика и превенция на корупцията" към Висшия съдебен съвет (ВСС), предаде БГНЕС.

Съдия Гетов е изслушан по негово настояване заради появили се коментари в медиите от страна на защитника на Цветан Цветанов - Ханс Петер Ул, както и на някои политически фигури заради присъдата, която произнесе. Той осъди бившия вътрешен министър по делото за отказаните СРС-та на 4 години затвор. Веднага след това немският адвокат на Цветанов Ханс Петер Ул прецени, че трябва да говори за натиск върху съдията, без да споменава откъде идва той. В медиите се появиха и твърдения, че съпругата на съдията е получила уверение, че ще получи втори мандат в Берлин на позицията, която заема в момента.

Тони Гетов е обяснил, че е избран на случаен принцип за съдия-докладчик по делото. Той разказал и за съпругата си. Така обяснил, че през август 2011 г. съпругата му - Албена Гетова е командирована в ДП в Берлин за до 31.08.2014 г. Посланикът на България в Германия Ради Найденов е направил предложение с атестация на 30.09.2013 г. командировката й да бъде удължена с една година – до 31.08.2015 г. Тази дата е по-ранна от тази, на която съдията беше избран за докладчик по делото и няма как да има връзка между двете събития.

"Още тогава в редица медии се появиха коментари, че върху мен ще бъде оказан натиск от председателя на СГС съдия Владимира Янева, тъй като съм командирован съдия. Искам да подчертая, че върху мен не е оказван никакъв натиск, като дори не сме водели разговори със съдия Янева по това дело. Натискът, който се оказва от изказванията на защитата на Цветан Цветанов и по специално от адвокат Ханс Петер Ул, е политически. Това е обидно за България. Отправят безпочвени твърдения срещу семейството ми, което е за втори пореден път по делото, допълни още съдия Гетов, цитиран от пресцентъра на СГС. Той подчертава, че присъдата по делото е постановена единодушно от съдебния състав единствено върху закона, събраните по делото доказателства и вътрешното убеждение на членовете на състава, без каквато и да е намеса и оказване на натиск от когото и да е било.

Съдът реши: Съдия Тони Гетов няма да дава отвод по делото на Цветанов

Няма да има отвод на съдия Тони Гетов по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, след като съдът не уважи искането за та...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика