Съдията по делото срещу Цветанов си направи самоотвод

36594
Съдията по делото срещу Цветанов си направи самоотвод

Точно както пожела прокуратурата, съдия Димитрина Ангелова, докладчик по делото срещу Цветан Цветанов, си направи отвод, предаде Агенция "Фокус".

Ангелова заяви, че процесът е натоварен с много високи обществени очаквания и не иска да накърни доверието в съдебната система. Заради отвода днес не беше даден старт на делото.

Сарафов лично ще следи делото за смъртта на експерта проф. Евгений Николов

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов лично ще следи делото за катастрофата в Кресненското дефиле, при която загина проф. Евгени...

Прокуратурата поиска отвод на Димитрина Ангелова заради публикации в пресата, които я свързват с близки отношения с адвокат Менко Менков, адвокат по делото срещу Цветанов. Според Менков и Цветанов, това искане е опит да бъде забавен процесът.

„За мен и за моите адвокати, няма абсолютно никакво значение кой ще бъде съдебният състав, но ние се нуждаем от бърз, справедлив и прозрачен процес. Затова ще искаме съдебният процес да бъде открит, за да отпаднат всякакви съмнения. Не знам какво биха написали вестниците, ако се падне на мъж председател на съдебния състав”, обясни Цветанов.

На въпрос дали присъствието на Ангелова в съдебния състав е било поръчка, Цветанов отговори: „Можем само да гадаем и предполагаме”.

Междувременно другият адвокат на бившия вицепремиер Ханс-Петер Ул обясни, че "е впечатлен от борбата с организираната престъпност" по времето, когато Цветанов беше вътрешен министър. Ул добави, че щял да напише доклад за съдебната ни система, базиран на развитието на делото срещу Цветанов.

Ген. Атанасов: Смущаваща е новината за смъртта на експерта по делото на Цветанов

Сегашните управляващи и миналото правителство някъде си там задкулисно се изнудват взаимно. Това не е политика. Това са криминални дейс...

На 31 юли Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Цветан Цветанов. В хода на разследването по досъдебно производство, водено срещу Станимир Флоров (бивш директор на ГДБОП), са били събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов. Той е обвинен, за това че като министър на вътрешните работи, въпреки задълженията си, произтичащи от чл.16 ал.1 от ЗСРС и чл.175 ал.2 от НПК, е отказал разпореждане за прилагане на Специални разузнавателни средства (СРС) по досъдебно производство водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново) – престъпление по чл. 288 НК, пр. 2 вр. чл. 26 НК.

Срещу Цветанов има и обвинение за неправомерно използване на специални разузнавателни средства за подслушване на обществени фигури.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика