Съдът оправда Цветанов по делото за присвояване

18574
Съдът оправда Цветанов по делото за присвояване
Снимка: БГНЕС

Софийски градски съд оправда Цветан Цветанов по делото за присвояване, предаде “Фокус”.

Съдът произнесе присъдата по делото срещу бившия вицепремиер и вътрешен министър и го призна за невинен. Това е първата присъда по делата, които се водят срещу Цветанов.

Ще вкара ли съдът Цветан Цветанов за пет години в затвора?

Бившият вътрешен министър и настоящ зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов очаква да чуе дали ще бъде осъден по едно от трите дела, ...

Той бе подсъдим за присвояване на сума в особено големи размери, около 50 000 лева, в полза на друг. Сумата е била изплатена като обезщетение на бившия директор на регионалната структура на БОП - Велико Търново Орлин Тодоров, след освобождаването му от поста.

На предишното заседание по делото прокуратурата поиска 5 години затвор, 5 години без право за заемане на държавна длъжност и частично отнемане на имуществото на бившия вътрешен министър Цветанов.

Припомняме, че делото започна за 26 март и се гледа по съкратена процедура, при която не се разпитват всички свидетели. Според него, бившият вътрешен министър през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г., е присвоил пари от бюджета на МВР с цел да набави облага за бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по ЗМВР, в общ размер на около 50 000 лева. МВР беше конституирано като граждански ищец по това дело и представи иск за парите. Съдебният състав е с председател съдия Десислав Любомиров. И по това дело Цветанов е с мярка за неотклонение "подписка", а прокуратурата му наложи и мярка за процесуална принуда "забрана за напускане на пределите на Република България".

Първото дело, което стигна до съда от трите обвинения, които са повдигнати на настоящия зам.-председател на ГЕРБ е това за отказаните СРС-та, отново срещу бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. По това дело прокуратурата обвинява Цветанов, че той пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!" на шест искания за СРС-та. Делото тръгна от втория опит, след един фалстарт заради отвода на съдия Димитрина Ангелова, поискан от прокуратурата. То е пред финал и се очаква на 29 май по него да има пледоарии.

В края на седмицата на 30 май се очаква да започне и третото дело срещу Цветанов за т.нар. незаконното послушване. За тогава съдия Петър Гунчев е насрочил първото заседание срещу настоящия зам.-председател на ГЕРБ и трима бивши директори на СДОТО.

 

Политиците гласуват

Още трима знакови политици на България гласуваха на днешните избори за Европейски парламент. Президентът Росен Плевнелиев Европа е ми...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика