Така ще изглежда бюлетината на изборите

77254
Така ще изглежда бюлетината на изборите

ЦИК прие окончателен вид на бюлетината за евроизборите.

Комисията коригира предишния вариант заради извънредни промени в Изборния кодекс. Те бяха направени по искане на ДПС и подкрепени от ГЕРБ. Мотивите на вносителите бяха, че първоначалният вид е объркващ и ще доведе до изкривяване на вота.

ЦИК и СЕМ подписаха споразумение за обективно отразяване на предизборната кампания

Централната избирателна комисия (ЦИК) и Съветът за електронни медии (СЕМ) подписаха споразумение за прозрачно и обективно отразяване на...

За първи път на тези избори ще гласуваме с интегрална бюлетина с преференции. На нея гласоподавателят ще има възможност да маркира два вота – единият за партията, която иска да види в Европейския парламент, а другият – за кандидата в листата на тази партия, който иска да види евродепутат. Това е така наречената преференция, която за този вот е с праг 5%.

Вотът за партията ще се маркира с Х или V в квадратчетата в лявата част на бюлетинините. Те ще са толкова на брой, колкото са регистрираните партии с листи за вота. Номерата на партиите в интегралната бюлетина ще са номерата, изтеглени от ЦИК чрез жребий.

В дясната част на бюлетината ще има 17 кръгчетата. Толкова са представителите ни в Европейския парламент, толкова са и кандидатите в листата на всяка партия. В кръгчетата със знак X или V избирателят ще слага преференцията за желания кандидат в листата, предаде БЛИЦ.

Няма да допуснем неинформираност за евроизборите, обещават от ЦИК

Разбира се, че е нарушение ако кандидат за евродепутат агитира някъде, тръгне да обяснява какво означава преференцията и местният лидер...

В предишния вариант на бюлетината и партията, и преференцията се маркираха в квадратчета. Това накара ДПС да изрази притеснение, че избирателят ще се обърка, къде да отбележи вота за партия и къде - за кандидат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика