Татяна Дончева: Първанов играе, дефицитът е бъдещо несигурно събитие

16023
Татяна Дончева: Първанов играе, дефицитът е бъдещо несигурно събитие
Снимка: БГНЕС

Изчакайте до април месец – като подаде оставка, където трябва и като му я приемат, тогава ще коментирам. Това заяви лидерът на Движение 21 Татяна Дончев по адрес на заявлението на Георги Първанов, че се оттегля от АБВ.

Според Дончева доста хора са на мнение, че в случая става въпрос за театър. Първанов е в дългогодишни добри отношения с Ивайло Калфин и Румен Петов и знам как играят в отделни ситуация. И Първанов, и Петков са ловки политически играчки, докато в парламентарната група на АБВ впечатлението е, че няма водещи фигури. Затова не считам, че в АБВ някой ще прави самостоятелни решения, категорична е Дончева. Играе се игра – не изключвайте скритите условия, сигурна е тя.

Младежите на БСП-София искат президента да наложи вето на заема

Младежкото обединение на БСП-София организира протест срещу вземането на външен заем от 16 млрд. лева, съобщават от пресцентъра на БСП-...

По отношение на новия външен дълг Татяна Дончева смята, че Владислав Горанов няма никакви аргументи. Вие можете ли да кажете след една година с колко няма да ви стига заплатата, попита бившият червен депутат. Като имаше години на излишъци, да не ги планираха? Дефицитът е „бъдещо несигурно събитие”, каза Дончева. Ако българската държава иска да е като тези, които вземат кредит за iPhone, да го кажа. Но като вземаш кредит като държава, трябва да кажеш каква инвестиционна програма ще правиш. Очевидно сега ще се изсипват пари в пясъка и предизборно. При първия мандат на Борисов нямаше за пенсии и заплати, но имаше за градинки и пешеходни пътеки, припомни Дончева. И поиска от Влади Горанов да каже защо са му тези пари. Той и Менда Стоянова не обясниха добре – българинът изпада в паника, когато чуе думичката „дълг”. Обществото не е убедено, сигурна е тя.

Според Дончева ДПС играе „полукоалицинна игра” – да си пазят хората в администрацията, да се сдушат с ГЕРБ за президентските избори и следващият президент да бъде избран и с тяхно участие. Знаете, че ДПС до последно ще играе тънко, на ръба на изкуствената засада. Но следващият президент трябва да бъде избран без ДПС, подчерта изрично Дончева. И е убедена, че Росен Плевнелиев и Бойко Борисов няма да се състезават в официална кампания за президент.

Татяна Дончева коментира и присъствието на Бойко Борисов на конгреса на Движение 21 миналата събота и неделя (21 и 22 февруари). По думите ѝ „една малка партия” няма аспирации да се меси с големите. И отрече, че при прегръдката с Борисов е имало разменени думи. Коалиции заради самите коалиции не правим, правим взаимодействие по въпросите, които са ни приоритет и са приоритет на други партии. По съдебната реформа взаимодействаме, по други – не, каза Дончева, визирайки и Реформаторския блок.

Библиотекарският кръг в службите – Писанчев, Лазаров, трябва да си отиде. Борисов го знае, но има друга причина, заяви Дончева и не пожела да коментира повече. Както виждате, увеличават се хората, които твърдят, че на най-важните хора в държавата им се дърпат конците. Виждате 25 години как става. Имам идея как това да спре – олигархичните зависимости с българската политика трябва да бъдат прекъснати. Това минава през избора на следващия български президент без ДПС, която е партия на задкулисната власт, убедена е Дончева. Дали е възможно – бившият червен депутат заяви, че зависи от българите – да гласуват, защото турският етнос е под 10% в България. Не каза обаче коя ще е тази кандидатура и призова „Библиотекарите” да си интригантстват дали ще става кмет на София.

"Пазарлък за борча" или как в ДПС наричат принципите

Темата за посредническия договор за 16 млрд. лева външен заем е все още гореща и явно няма да изстине поне до края на месеца. Ето и как...

По отношение на съдебната реформа Татяна Дончева беше категорична – калинките трябва да бъдат елиминирани и не може една фигура в държавата да концентрира всичко. Правосъдието е редено 10-12 години от олигарси и логично то се отблагодарява и слуша. В Румъния политиците явно разбраха, че не може да върви и личният бизнес, и държавата, смята Дончева. Всичко започва от избирателите – не може да избереш Бареков и да искаш нещо, добави тя. Когато българският избирател разбере, че парламентът е извадката на нацията, тогава ще можем да искаме прогрес, смята червеният политик.

За финал Дончева каза, че Георги Кадиев е слаб „прогнозатор” и не бива да се съсредоточаваме върху думите му, че след шест месеца правителството щяло да е различно. Той го каза вчера (26 февруари) в предаването „Лице в лице” на bTV.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика