Точно преди Коледа - БСП поиска оставката на образователния министър

70020
Точно преди Коледа - БСП поиска оставката на образователния министър
Снимка: БГНЕС

И на Бъдни вечер политиците не се успокояват и не се усещат, че е време да помълчат. След като вчера образователният министър проф. Тодор Танев направи открит урок кой учен е "по-по-най" и кой незаслужено бил посочван като авторитет, от БСП не се стърпяха и му поискаха оставката в ден, в който нито една институция не работи.

Предисторията

Държавно финансиране - само за добрите университети

Не всички висши училища имат правото да се титулуват университети и не всички заслужават държавно финансиране, смята министърът на обра...

При посещение на СОУ "Христо Ботев" във Враца министърът на образованието заяви по адрес на Михаил Ломоносов, че не е направил "нищо особено". Танев квалифицира и проф. Асен Златарев - също не бил направил нищо, само ходел до СССР по времето на фашизма и казвал, че България била "много хубаво работническо място". Урокът на "професора" продължи с Фредерик-Жолио Кюри - да не се бъркал с Пиер, Фредерик се "е оженил за дъщерята на Мария и на Пиер", за да се фука с името. Пълна нула е бил като учен, просто е бил член на Съпротивата, като "Ало-ало", продължи с поученията Танев.

Позицията на БСП

Заради този скандал БСП незабавно поиска оставката на професора. От "Позитано" 20 заявяват, че е недопустимо омаловажаването на делото и приносите на френския учен Фредерик Жолио-Кюри заради участието му в антифашистката съпротива. Недопустимо е пренебрежителното отношение на министъра към Михаил Ломоносов, основоположника на руската наука и изящна словесност. Недопустимо е и подценяването на научния принос и обществена дейност на проф. Асен Златаров заради книгата му "В страната на Съветите", казват социалистите. И още:

"Професорът по публична администрация би трябвало да знае, че Фредерик Жолио-Кюри получава Нобеловата награда за химия през 1935 година заради откритата от него и съпругата му изкуствена радиоактивност. Той доказва разпада на атомните ядра на урана при бомбандиране с неутрони. Фредерик Жолио-Кюри е основен организатор на строежа на първия атомен реактор във Франция. Фредерик Жолио-Кюри е член на Френската академия на науките и на Академията по медицина - произведен е в Кавалер на Почетния легион", заявяват социалистите.

В позицията си от левицата казват още, че проф. Тодор Танев би трябвало да знае също, че Михаил Ломоносов е бележит световен учен, който първи открива съвременното определение за физико-химия. Ломоносов формулира закона за запазване на масата при химични реакции. Обосновава и закон за запазване на енергията. Развива теория за молекулярния строеж на веществата и за природата на топлината. Ехидниченето на проф.Танев може да намери обяснение само в това, че той по принцип не обича нищо руско, не обича даже гениите на руската наука и култура, смятат от БСП.

Българският министър на образованието и науката би трябвало да знае още, че през 30-те години на ХХ век проф. Асен Златаров създава у нас дисциплината браматология, че той е ученият, открил специфична реакция на нитритните йони, наречена на неговото име в световната научна литература. Наред с това проф. Златаров е създателят на биохимията в България и председател на химиците у нас от 1929 г. до смъртта си през 1936 г., припомнят социалистите.

"Да оставим встрани политическото мракобесие, с което са наситени словата на проф. Танев. На такъв начин на изказ сме свидетели вече четвърт век. Най-поразяващо е, че с пропуските в своето прогимназиално образование, с неграмотните си и пълни с дебелашко самочувствие оценки, господин професорът доказва собствената си духовна нищета и професионална неподготвеност. Като министър от квотата на Реформаторския блок г-н Танев нанася удар и върху мита за "красивите и умните" негови съратници – протестъри, които преди една година окупираха Софийския университет, давайки заявка, че те са носители на образованието и културата, на "новия морал". Всеки индивид с достойнство, при наличието на такива, позорящи факти, би подал веднага оставка, заради усещането си, че е допуснал крупен духовен провал. Българската общественост все още се надява, че в дните преди Нова година така ще постъпи и министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев", заявяват от "Позитано 20".

Националният съвет на БСП заявява, че ако проф. Тодор Танев не намери в себе си сили да постъпи по достоен начин, ПГ на БСП лява България ще постави в Народното събрание въпроса за незабавна оставка на министъра на образованието и науката. Надяваме се, че тази позиция ще бъде подкрепена от всички парламентарно представени партии.

БСК: 15-годишните да могат да се учат на занаят, ако не се образоват

Ако не учат, 15-годишните да могат да работят. Тази идея отново е на дневен ред, но този път покрай проектозакона за училищното образов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com