Томислав Дончев: Ако има отстъпки за Гърция, това ще е краят на ЕС

11286
Томислав Дончев: Ако има отстъпки за Гърция, това ще е краят на ЕС
Снимка: БГНЕС

Очевидно имаме игра на нерви. Това заяви в коментар за Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

За мен има няколко въпроса по гръцката криза – ще има ли референдум тази неделя (6 юли), какъв ще е резултатът и какво ще се случи след това, посочи Дончев. И обяви, че 1,6 млрд. евро не може да са проблем за МВФ. Това не е проблем и за Гърция, която може да забави някое плащане, но социалният ефект би бил твърде силен, обясни Томислав Дончев.

Варуфакис: Може да отменим референдума, ако се споразумеем с еврогрупата

По информация на германския вестник Die Welt в хода на телеконференцията тази вечер гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е заявил...

Ако някоя от институциите си позволи да отстъпи за Гърция, то ще последва вълна, каза Дончев. Според него, ако има отстъпки за Атина, Испания веднага ще поиска същото, ще има вълна и това ще е краят на Европейския съюз, сигурен е вицепремиерът.

За ефекта на гръцката криза върху България, Дончев обяви, че „са проиграни всички ситуации”. Няма предвидена специална помощ от Европа за съседни на Гърция държави, уточни той.

Попитан дали е добре, че сега не сме в еврозоната, Дончев отговори, че ние имаме интерес да сме във валутния съюз на ЕС.

Кметското нахалство в България

Това, което се прави относно автопарка на някои кметове, е добро. Но ще бъдете обвинени, че „вдигате жега” преди изборите, ако не продължите с депутати, министри, политици, заяви Дончев. Попитан дали има информация, след като говори така, вицепремиерът отвърна, че няма.

Еврогрупата не се съгласи да продължи помощта за Гърция

Финансовите министри на страните в еврозоната (еврогрупата) не се съгласиха в края на деня да продължат програмата за помощ на Гърция....

Дончев обяви, че специално за кмета на Балчик Николай Ангелов има проверка от АДФИ и може да му бъде наложена глоба, „ако не е изтекъл давностен период”. Същият Ангелов каза, че ако дават совалки „на промоция”, може да си купи.

Томислав Дончев разказа за случай, при който кмет си купил нова кола и пуснал по високоговорителя „радостната новина”, а общински съветник поискал гласоподавателите да се возят с нея по списък, защото това била „народна кола”.

Системата на местното самоуправление очевидно не работи. Ако питаме избирателите дали искат 4 детски площадки или нова кола за кмета, какво биха отговорили, риторично попита Дончев. И старият, и новият Закон за обществените поръчки забраняват да се залагат параметри „до милиметър” в обществена поръчка, добави той.

Томислав Дончев даде и пример как да се реши проблема – според ранга на съответния служител, да се заложи каква кола може да си вземе. Може да се прави и централизирано – да се купуват автомобили от едно място за много общини, добави той. Попитан дали ще внесе законово предложение по въпроса, вицепремиерът отговори, че „очевидно трябва да се намери решение”, защото „това едва ли е най-важният проблем, но дразни очите на гражданите”.

Дончев беше попитан и дали Ангелов е кандидат на ГЕРБ, но вицепремиерът заяви, че не знае, а дори и да е, отношението към него ще е със съответната строгост. Ангелов става кмет на Балчик като подкрепен от БСП, ДПС и НДСВ (Тройната коалиция) кандидат през 2007 година, а след това, през 2011 година, се кандидатира като независим, но с подкрепата на социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев.

Обама: Гръцката криза няма да се отрази на световните финанси

Американският президент Барак Обама предупреди, че разрастващата се гръцка финансова криза може да окаже "значителен ефект" на ев...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика