Тотю Младенов: БСП, ДПС и "Атака" - година загубено време за България

16583
Тотю Младенов: БСП, ДПС и "Атака" - година загубено време за България
Снимка: БГНЕС

Една година управление на БСП, ДПС и „Атака” е една година загубено време за България. Липсата на каквито и да било реформи, както и спирането на започнати такива доведе до нови дългове за държавата и дефицити във всяка една социално-икономическа сфера. Това заяви на пресконференция народният представител от ГЕРБ Тотю Младенов, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Той обясни, че спирането на пенсионната реформа неминуемо ще доведе до дефицити в НОИ. По думите на Младенов, ако преди една година на 100 работещи са се падали 70 пенсионери, сега те са 74. При спрени еврофондове и недоговорени средства за следващия програмен период е необходимо финансиране от държавния бюджет. Това би довело до рязко влошаване на социално-икономическата обстановка в страната.

Златанова се надява до края на месеца да бъдат отблокирани европарите по ОПОС

Няма опасност за бюджета от гледна точка на европейските фондове. Начинът, по който усвояваме европейските средства, допринася за фин...

В тази връзка народният представител припомни още, че обещаните от БСП 250 хиляди работни места не само не са се случили, но и броят на осигурените лица е паднал драстично за тази една година. „Десетки милиони бяха спрени и по ОП „Околна среда”, и „Конкурентоспособност”, което е огромна загуба за България. Това ще доведе до рязко влошаване на икономиката в страната. Общините няма да могат да заплатят извършените дейности, фирмите изпълнители ще фалират, а стотици граждани ще останат на улицата”, уточни Младенов.

Народният представител Петя Аврамова допълни, че след своето управление кабинетът „Орешарски” оставя държавата с огромни дефицити в бюджета. Особено голям е проблемът със НЗОК, където е необходимо осигуряването на допълнителен трансфер от 225-328 млн. лв. Голям проблем е спряното финансиране по различните оперативни програми. „Минималният допълнителен дефицит, който ще се наложи от управлението на оперативните програми е в размер на 500 млн. лв. или 0,62% от БВП. Необходим е нов лимит за дълг и реално теглене на такъв в размер на най-малко 500 млн.лв. за плащания по верифицирани разходи на бенефициентите по оперативните програми”, поясни тя.

Що се отнася до скандала с КТБ, Аврамова обясни, че е необходимо да се предвиди сума, не по-малка от 1,5 милиарда лева за подпомагане на фонда за гарантиране на влоговете, тъй като средствата в него не са достатъчни, за да покрият обезпечените вложения в банката.

В заключение тя обобщи, че новият дълг до края на годината, плюс лимита на дълга от 4,4 милиарда лева по настоящия Закон за държавния бюджет, прави 9,4 милиарда лева общ дълг за 2014 г.

Цацаров си призна, че ОЛАФ пак е в България и че Моника Станишева е проверявана

Мога да потвърдя, че екип на ОЛАФ е тук, не съм упълномощен от ръководителя на ОЛАФ да давам други изявления. Това каза главният прок...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com