В ЦИК посрещнали протестиращите срещу Бат Сали дупничани със "Селяни!"

27677
В ЦИК посрещнали протестиращите срещу Бат Сали дупничани със "Селяни!"
Снимка: БГНЕС

Днес ви молим, но утре няма да можем да спрем мъжете си, които са значително по-радикално настроени, каза пред сградата на ЦИК Румяна Тонева, една от групата протестиращи дупничани, които застанаха под прозорците на ЦИК днес, за да се обявят против налагането на Александър Методиев - Бат Сали от ДПС за депутат от област Кюстендил, предаде DenNews.

Около 100 души викаха пред ЦИК „Уважете вота” и издигнаха плакати „Дупница каза стоп на турския вот”, „Дупница не иска депутат, избран с 900 гласа”, „Не на турски депутат в нашия град”, „Вземете си Бат Сали в ЦИК” и други.

Изборен ден в Чорлу - под строй, на турски език и със защита от Република Турция

Сигнал до СИК за скандален случай в избирателна секция 324900376 в турския град Чорлу е подало Национално движение „БГ Патриот&rd...

Хората обясниха, че днешният протест е предупредителен, израз на молбата им ЦИК да уважи вота на избирателите в областта и да не го подменя чрез гласовете от Турция, които незнайно защо са избрани да бъдат наложени имено в 10 МИР.

Трима влязоха на преговори с говорителя и зам.-председателя на ЦИК, но си излязоха без отговори, там били юристи и не разбирали от математика.

„Не получихме отговори на важните за нас въпроси, а именно защо Кюстендилски избирателен район е избран за поемане на вот от Турция и още по-важното - къде отиват нашите гласове, в коя област, за да знаем реално кой ще бъде нашият представител в парламента. Дали някой от Ловеч, дали някой от Видин или Бургас?”, коментира д-р Матей Попниколов. Той бе един от преговарящата група на дупничани заедно с Росен Тимчев и Росица Асенова.

„Обясниха ни, че в ЦИК са юристи, а не математици и не могат да обяснят формулата, по която става преизчислението на мандатите. Официалната им позиция е, че още няма решение и няма как да коментират. Не могат да обяснят, а ние как да обясним за себе си и как да обясним на дупничани къде са гласовете им?!”, заяви се д-р Попниколов.

Той бе потресен от факта, че в сградата на ЦИК дупничани били посрещнати със „селяни”.

Бареков: Не искаме постове, а да се зачетат програмните ни намерение

„Този парламент беше избран от народа. В него са представени всички партии. Президентът Плевнелиев го каза много добре – на...

„И това някакви чиновнички, чиито заплати плащаме всички ние”, допълни той.

Преговарящите бяха оставени да чакат повече от 20 минути. Те бяха допуснати на среща с Александър Андреев и Камелия Нейкова, едва след като няколко мъже заплашиха, че ще нахлуят в сградата.

„Протестът ни беше напълно мирен. Охраняваха ни само 5-6 полицаи. Никакви ексцесии и проблеми не сме създали. Но от сега казваме, че ще има още протести”, посочи и Росен Тимчев.

Не става въпрос за Гущеров, ако беше се случило с Ибришимов или Манолова, пак щяхме да сме тук, категорични бяха недоволните.

Манолова: Трябва да питаме електората си какво мисли за коалиция с ГЕРБ

В създалата се ситуация смятам, че най-лошото за България е да не бъде съставено правителство и да влезем в спиралата на нови избори. Т...

"Става въпрос за несправедливост. Това е толкова ясно и просто. Дупничани остават без свой представител, въпреки че излязоха да гласуват. Утре как ще отидем пак до урните, като вотът ни е откраднат”, казаха протестиращите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика