В Хасково държали незаконно бюлетини, негодни за гласуване

17212
В Хасково държали незаконно бюлетини, негодни за гласуване
Снимка: БГНЕС

Образуваното досъдебно производство на територията на МВР- Хасково е за противозаконно държане на бюлетини, предаде БГНЕС.

В хода на разследването е установено, че става дума за 52 броя бюлетини, тип "образец", негодни за гласуване. Отпечатаните бюлетини са примерни образци, всяка от които с № 00000 и всяка с четлив и видим надпис в горната част "образец", уточняват от прокуратурата.

Образуваното досъдебно производство в Хасково е започнало с оглед, извършен от ОДМВР – Хасково. Прокуратурата подчертава, че тези бюлетини са абсолютно негодни за използване в изборния процес.

По-рано днес по време на заседание на Гражданския борд за честни избори Илона Кръстенякова от Върховна касационна прокуратура съобщи за досъдебното производство за печатане на фалшиви бюлетини. Става ясно, че към 26 септември за нарушения на избирателни права в цялата страна от всички апелативни прокуратури са образувани 81 преписки по различни сигнали на граждани и институции за нарушаване на изборните правила. От тях са образувани 16 досъдебни производства за престъпления от общ характер срещу избирателните права на гражданите.

Едното производство от 16-те производства е за отпечатване на фалшивите бюлетини. Друго е за активен подкуп чрез насилие или измама, който пречи на някого да осъществи активното си избирателно право, 4 досъдебни производства са образувани за предлагане или даване на някой имотна облага, с цел склоняване към гласуване за някоя партия, коалиция или кандидат. 9 от досъдебните производства са за организиране, предлагане или даване на някого на имотна облага с цел склоняване към упражняване на избирателното си прави в полза на партия, коалиция или кандидат. По думите на Кръстенякова става ясно, че 7 от 9-те производства за имотна облага с цел гласуване са от Апелативна прокуратура-Бургас, а 2 са за Апелативна прокуратура-Пловдив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика