В битката за парламента: Реформаторите само с един бивш ДС кадър

27434
В битката за парламента: Реформаторите само с един бивш ДС кадър
Снимка: БГНЕС

Бившите агенти на Държавна сигурност не се отказват от мераците си да влизат в парламента – цели 98 души с агентурно минало се облизват за депутатско място. Това стана ясно след публикувано решение на Комисията по досиетата относно листите на партиите за предсрочните парламентарни избори и кои от кандидатите са били сътрудници на Държавна сигурност.

Оказа се, че най-малко кандидати с агентурно минало в по-големите партии и коалиции има само в Реформаторския блок и в Коалиция „Десните” на Надежда Нейнски и Мария Капон – само по един. При Реформаторския блок това е Владимир Иванов Матеев, който е кандидат в 18 МИР-Разград, а при „Десните” – Румен Златанов Найденов с псевдоними Попов и Иванов, в 16 МИР-Пловдив.

Списъците на България

Подреждането на живота в препоръчителни и поучителни списъци, в десет точки, на които да се подчини икономическият или личният успех, ...

От големите партии ГЕРБ е с петима „агенти” - Любомир Димитров Христов (Хари) - в 30-и МИР-Шумен; Николай Пенев Атанасов - в 18-и МИР-Разград; Румен Иванов Иванов - в 8-и МИР-Добрич; Стефан Иванов Дедев - в 16-и МИР-Пловдив; Тодор Костадинов Губатов (Тушев) - в 8-и МИР-Добрич. При ДПС  положението е двойно по-тежко – 11 души с агентурно минало, начело с председателя Лютви Местан и знакови фигури като Рамадан Аталай и Ахмед Башев. При „БСП – Лява България” има 14 бивши сътрудници на ДС, а най-известното име е на Таско Ерменков, който е един от авторите на поправките за „Южен поток” в Закона за енергетиката, които ни докараха разправии с Европейската комисия и заплаха от глоба.

Новият политик Николай Бареков също не изостава с ДС миналото – девет „агенти” присъстват в листите му. Впечатление прави името на Николай Радулов, който е експертът по сигурността на ББЦ. С 11 души, имали вземане-даване с ДС, може да се похвали и АБВ. А на Патриотичния фронт има 12 „агенти”, докато при „Атака” са четирима.

Пълен списък с имената можете да намерите тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com