В началото на ноември ще стане ясно дали ще има коледни надбавки за пенсионерите

5842
В началото на ноември ще стане ясно дали ще има коледни надбавки за пенсионерите
Снимка: БГНЕС

В началото на ноември ще обявим окончателно дали ще има коледни надбавки за пенсионерите и какъв ще бъде техния размер. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в предаването „Събуди се” по Нова Телевизия. „Ще направим всичко възможно да има добавки за най-бедните пенсионери, но това е свързано с доброто изпълнение на бюджета. То все пак се отчита ноември месец, за да може да има повече яснота финансовият министър и тогава ще можем да обявим”, коментира министър Калфин.

Той многократно подчерта, че това са добавки, които зависят от доброто изпълнение на бюджета.

Калфин не обещава коледни добавки към пенсиите

От възможностите на бюджета зависи дали ще има коледни добавки към пенсиите. Това каза Ивайло Калфин, министър на труда и социалната по...

„Пак казвам – надявам се, че ще има. Има нагласа и в правителството тези добавки да ги има, но преди те да бъдат начислени ще се види все пак и състоянието на бюджета. Има яснота какъв е той до този момент, но има и изключително много плащания, свързани с приключването на европейски проекти. Това е последната година и декември месец е свързан с приключването на тези от 2013 година. Говорихме с министъра на финансите Владислав Горанов и в момента, в който имаме яснота и увереност за надбавките и за размера им ще го обявим”, заяви министър Калфин.

По отношение на прогнозите за бум на нови пенсионери от догодина и искането на пенсионерски организации за рязко увеличаване на доходите на възрастните хора, той отбеляза, че чрез реформите в пенсионната система новите пенсионери от 2017 година ще взимат с всяка изминала година по-висока пенсия, тъй като това ще влезе във формулата им за пенсиониране.

„Старите пенсии на хората, които са се пенсионирали през 90-те години или по-рано са много по-ниски, защото тогава и заплатите номинално бяха много по-ниски. Възможностите те да се увеличат са две – или да се увеличи допълнително субсидията към пенсионната система. Към момента още не е проработил новият механизъм, който сме направили и, с който ще се освободи около 1 милиард. Някъде към 5 милиарда годишно е субсидията на пенсионната система от бюджета. Това значи, че или тя трябва да се увеличи значително или действително да влезе в сила тази нова система, която беше приета от парламента, да започнат да се освобождават средства и без да се увеличава дефицита да се увеличат доходите на хората с по-ниски пенсии”, обясни социалният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com