ВАС: Само ВНС може да приеме конституционни промени за съдебната реформа

10814
ВАС: Само ВНС може да приеме конституционни промени за съдебната реформа
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) обяви, че единствено Велико Народно събрание може да променя Конституцията в частта й за съдебната власт. Това се посочва в становище на ВАС във връзка с проекта за изменение на основния закон, предаде БГНЕС.

Становището ще бъде представено утре (30 юни) на Временната парламентарна комисия за промени в Конституцията. Оказа се обаче, че това е позиция на "работна група, излъчена със заповед на председателя на съда Георги Колев", информира Mediapool. В нея влизат шестима съдии, включително двамата му заместници Румяна Монова и Боян Магдалинчев и още четирима магистрати и няколко съдебни помощници. Съдиите в работната група са подбрани от Георги Колев.

От Върховния съд цитират няколко решения на Конституционния съд, които ясно са поставили границите за възможните реформи на основния закон в частта за съдебната власт. "Подобна конституционна реформа", както изрично подчертава Конституционният съд, "следва да включва широкото представителство на различните социални слоеве в обществото в рамките на едно Велико Народно събрание", отбелязват върховните съдии.

"Така предложения законопроект не може да реализира заложените в Стратегията и годишния доклад на ЕК основни препоръки и цели. Нещо повече – част от предвидените промени са в пряко противоречие с тях, като създават предпоставки за капсулиране на системата, нейната пълна политическа зависимост, пропорционална на отдалечаването й от принципите за върховенството на закона и правовата държава", посочват от ВАС.

Върховните съдии отправят подробни бележки по всяка от предложените от 132-ма народни представители редакции на Конституцията. "Настоящият законопроект ограничава независимостта на съдебната от законодателната и изпълнителната власт, чрез подчиняване мандата на ВСС на мандата на висшите органи на изпълнителната и законодателната власт, които всъщност участват в нейното учредяване. По този начин се създава предпоставка – всяко следващо Народно събрание да избира свой Висш съдебен съвет, т.е. да създава своя съдебна власт", изтъкват върховните съдии и подчертават, че това е опит за поставянето под контрол на съдебната от страна политическата власт. От ВАС дават конкретни примери, от които става ясно, че вносителите на поправките в Конституцията са нарушили препоръки на Съвета на Европа и на Венецианската комисия, както и самата Стратегия за съдебна реформа, която бе приета от Народното събрание в началото на годината. От ВАС категорично отхвърлят и идеята за отмяна тайната на вота при гласуването на членовете на ВСС. Върховните съдии се противопоставят на засилване правомощията на министъра на правосъдието, като част от изпълнителната власт и на намаляването на мандата на ВСС от пет на четири години. Като излишно е посочено специалното изменение за изслушване на главния прокурор от Народното събрание, защото и в момента е налице отчетност на прокуратурата. 

Утре, 30 юни, от 15.00 часа, в зала 134 на Народното събрание ще се проведе ключово заседание на Временната комисия за промяна на конституцията. На него се очаква да бъдат обявени становищата за промяна на основния закон на ВСС, на върховните съдилища, прокуратурата и следствието, Инспектората към ВСС и на Висшия адвокатски съвет. На заседанието на комисията на 3 юли (петък) ще бъдат изслушани и становищата на неправителствени организации и на академичната общност.

За 7 юли (вторник) е насрочено заседание, на което е планирано членовете на комисията да проведат и първо гласуване на предложенията за промени на Конституцията. Тогава ще стане ясно дали на този етап в Народното събрание има нагласа за осигуряването на минималното мнозинство от 160 народни представители за промяна на основния закон. Засега депутатите, които са декларирали подкрепа, са едва 132.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика