ВМРО сезира главния прокурор за съмнителни адресни регистрации

3281
ВМРО сезира главния прокурор за съмнителни адресни регистрации
Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на Националната контролна комисия на ВМРО – Българско национално движение Карлос Контрера внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с извършвани регистрации по постоянен и настоящ адрес на територията на община Банско. Повод за сигнала е информацията, че само за една година – от 1 юли 2014 г. до 30 април 2015 г., в населените места в общината са регистрирани 658 души. Не е ясно колко са регистрирани в предходни периоди.

Според Контрера твърде вероятно е да се касае за пореден случай на изборни гимнастики и технологии. Подобни практики и техники са характерни за малките общини и населени места, където и няколко гласа може да бъдат решаващи за избора на определен кандидат за кмет или общински съветник. Ситуацията се усложнява и от факта, че на настоящите избори населените места с над 100 души също ще избират кмет, което прави борбата за всеки глас кървава и жестока.

Цветанов: Няма да променяме изборното законодателство в последния момент

Социалната реформа е пропита от философията на възможното. Ние се стремим да създаваме реалистични очаквания у хората. Полагаме усилия ...

"Внесох сигнала от името на ВМРО, защото имаме основателни съмнения, че тези над 600 души са регистрирани в община Банско с цел изборен туризъм в ползва на определен кандидат. Тези гласове са значителна тежест. При 8000 гласували на миналите местни избори си направете сметката каква е тази цифра, ако тези 658 души са организирани да гласуват в ползва на един кандидат и една партия. Те кардинално може да променят и съотношението в Общинския съвет. Да не говорим, че част от хората са регистрирани в селата, където ще има избор на кметове. Там понякога 3-4 гласа са решаващи. Като знаем и практиката в други общини, има сериозен риск тези регистрирани да са изборни туристи. Прокуратурата вече установи поредица нарушения в други общини. Ето защо искаме бърза прокурорска проверка, за да се установи истината. Да не се окаже накрая, че има хора, които са регистрирани с неистински документи, които реално не живеят и никога не са стъпвали и живели в община Банско, или че са записани хора на адреси, където сградите са необитаеми. Сега искаме проверка и за Банско, както поискахме за община Средец в Бургас, за район „Сердика” в София и т.н.", коментира Карлос Контрера.

Той допълни, че от партията искат проверка на регистрациите от началото на 2014 г., а не от м. юли. Имаме съмнения, че преди м. юли 2014г. също са регистрирани хора, но за тях не се упоменава никъде, казва той.

Ако бъдат установени нарушения, ВМРО иска регистрациите да бъдат отменени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика