ВСС избира Панова или Панов

11264
ВСС избира Панова или Панов
Снимка: БГНЕС

Изслушване на кандидатите и избор на председател на Върховен касационен съд (ВКС) е единствената точка в дневния ред на Висшия съдебен съвет (ВСС) за заседанието днес.

Председателят на ВКС е един от тримата големи в съдебната ни система. Той, както и председателят на Върховния административен съд (ВАС) и главният прокурор, се избират от Висшия съдебен съвет с мнозинство повече от 2/3 от членовете му, т.е. със 17 гласа. Мандатът на председателя е 7–годишен. Този на досегашния съдия номер едно проф. Лазар Груев изтече тази есен. Груев бе избран на 9 ноември 2007 година и назначен с указ на президента на 12 ноември.

Това ще е вторият опит на т.нар. правителство на съдебната власт за избор на председател на Върховния касационен съд. Предишният път нито един от двамата кандидати за поста Павлина Панова и Таня Райковска не събраха необходимите 17 гласа.

За втората процедура отново кандидатите са двама. Лозан Панов от Върховния административен съд и Павлина Панова, заместник-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия. Двамата кандидати бяха публично изслушани и в етичната, и в комисията по професионална етика. Те застанаха и пред съдии от ВКС, на чиито въпроси отговориха. Комисиите заключиха, че двамата кандидати притежават необходимите професионални и нравствени качества.

Вече се знае, че заседанието на ВСС ще пропусне правосъдният министър Христо Иванов. Той е председателстващ съвета - ръководи заседанията, но няма право на глас. Правосъдният министър ще участва в неформалното заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" в Рига.

Ден преди самият избор излезе и докладът на Европейската комисия за напредъка по механизма за сътрудничество и проверка. В него ЕК отбелязва липсата на избор на нов председател на Върховния касационен съд при първата процедура, която се проведе през есента. Четири неправителствени организации поканиха президента Росен Плевнелиев да присъства на заседанието, но от прессекретариата на държавния глава казаха, че той няма да присъства на публичното изслушване на двамата претенденти за поста. От там казаха, че присъствието на политик при провеждането на избора за председател на Върховния касационен съд, би компрометирало принципа за разделение на властите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика