ВСС не казва дали Пеевски е несменяем като магистрат, защото Пеевски му забранил

21430
ВСС не казва дали Пеевски е несменяем като магистрат, защото Пеевски му забранил
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) има специално отношение към Делян Пеевски. Това е признато в решение на Софийския административен съд (САС) по дело заради искани отговори от ВСС по отношение на магистратския статут на депутата от ДПС.

Делото е заведено по Закона за достъп до обществена информация от вестник „Сега”. Медията задава два въпроса на ВСС по темата „Пеевски” – дали той има статут на несменяемост като магистрат, кога го е придобил и дали ВСС има данни по колко и кои разследвания е работил като следовател Пеевски.

Пеевщините на Доган!

Съвършеното нахалство на ДПС, Доган и Местан няма край! Не сме забравили изцепките на Доган - нагъл, нагъл, та чак боли! Поредната им н...

Ако няма статут на несменяемост, Делян Пеевски може да бъде махнат от следствието в момента, в който се опита да се върне в него. На хартия медийният магнат, срещу когото в момента тече пълна данъчна ревизия и прокурорска проверка, има над 8-годишен стаж на магистрат, без да е бил повече от няколко месеца в следствието. По закон с навършване на 5-годишен стаж като съдия, прокурор или следовател магистратите се атестират, за да получат статут на несменяемост.

От ВСС не отговориха за статута на Пеевски, като се позоваха на забрана лично от депутата, пише „Сега”. "Не е известен случай магистрат да е бил питан дали е съгласен тези данни да бъдат публично оповестявани" и "отказът на съвета на даде информация за Пеевски е в очевиден контраст с практиката му", се казва в решението на САС, което ВСС атакува пред Върховния административен съд (ВАС). В жалбата на съвета се обяснява, че търсената информация е качена на сайта на съвета, но ако трябва да бъде предоставена изрично, е нужно съгласието на Пеевски. Иначе се накърняват правата и интересите му.

"Депутатите се ползват с имунитет с цел да им се осигури свобода и независимост при изпълнение на задачите им. Конституцията им създава съвкупност от права, с които ги поставя под режима на един особен статут и им обезпечава по-голяма свобода и самостоятелност, сигурност и независимост спрямо органите на изпълнителната и съдебната власт", се разсъждава в жалбата. Въпреки аргументите си, ако загуби делото и пред ВАС, съдебният съвет ще трябва да даде отговори за Пеевски.

Само преди месец Сметната палата оповести, че Инспекторатът към ВСС няма приета собствена стратегия с определени визия, мисии, цели и приоритети.

Журналисти: Номинацията на Пеевски е куршум в главата на демокрацията

Ахмед Доган де факто се явява на евроизборите с два отбора – на ДПС и на „България без цензура”. Това се доказва от ф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика